Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Milieudefensie: "Plofkip is niet duurzaam"

Een plofkip is milieuvriendelijker dan een biologische kip, leert een groot artikel in de Verdieping (Trouw, 7 juni). Klaas Breunissen, campagneleider Duurzaam voedsel Milieudefensie reageert hier als volgt op:

"Het artikel gaat eraan voorbij dat plofkippen worden geproduceerd in megastallen, die allesbehalve goed zijn voor het milieu. Verder wordt teveel voorbijgegaan aan de milieu- en volksgezondheidsproblemen die de plofkip veroorzaakt (Verschenen in dagblad Trouw, vrijdag 15 juni 2012).

Megastallen zijn concentratiepunten van milieuproblemen als mestoverschot, ammoniakemissie en de uitstoot van fijnstof. Ze verzuren de natuur en bedreigen de gezondheid van de omwonenden. Als je 200.000 kippen in een stal zet is de impact van zo'n stal op de omgeving veel groter dan die van een biologische boerderij met veel minder dieren.

Daarnaast is er een belangrijk verschil in het type voer dat plofkippen en biologische kippen te eten krijgen. Het veevoer waar plofkippen zo snel vet en groot van worden, bevat veel meer Zuid-Amerikaanse soja dan het voer voor biologische kippen. Voor de teelt van soja wordt in Zuid-Amerika oerwoud gekapt en de natuur vernield. Met andere woorden: de plofkip eet het oerwoud op.

Tevens speelt bij de vraag welk product beter is voor de natuur natuurlijk ook altijd de vraag mee hoe ménsvriendelijk het is. De intensieve veehouderij brengt grote risico's voor de volksgezondheid met zich mee. Denk alleen maar eens aan het gebruik van antibiotica waardoor voor de mens gevaarlijke bacteriën resistent worden.

Uiteindelijk is er maar één manier om te zorgen dat we duurzaam en diervriendelijk vlees produceren. Door veel minder vlees te consumeren. De duurzame consument die toch graag een stukje vlees wil eten, koopt een biologisch stukje vlees, maar niet elke dag."

Klaas Breunissen, campagneleider Duurzaam voedsel Milieudefensie 
Publicatiedatum: