Een plofkip is milieuvriendelijker dan een biologische kip, leert een groot artikel in de Verdieping (Trouw, 7 juni). Klaas Breunissen, campagneleider Duurzaam voedsel Milieudefensie reageert hier als volgt op:
"Het artikel gaat eraan voorbij dat plofkippen worden geproduceerd in megastallen, die allesbehalve goed zijn voor het milieu. Verder wordt teveel voorbijgegaan aan de milieu- en volksgezondheidsproblemen die de plofkip veroorzaakt (Verschenen in dagblad Trouw, vrijdag 15 juni 2012).
Megastallen zijn concentratiepunten van milieuproblemen als mestoverschot, ammoniakemissie en de uitstoot van fijnstof. Ze verzuren de natuur en bedreigen de gezondheid van de omwonenden. Als je 200.000 kippen in een stal zet is de impact van zo'n stal op de omgeving veel groter dan die van een biologische boerderij met veel minder dieren.
Daarnaast is er een belangrijk verschil in het type voer dat plofkippen en biologische kippen te eten krijgen. Het veevoer waar plofkippen zo snel vet en groot van worden, bevat veel meer Zuid-Amerikaanse soja dan het voer voor biologische kippen. Voor de teelt van soja wordt in Zuid-Amerika oerwoud gekapt en de natuur vernield. Met andere woorden: de plofkip eet het oerwoud op.
Tevens speelt bij de vraag welk product beter is voor de natuur natuurlijk ook altijd de vraag mee hoe ménsvriendelijk het is. De intensieve veehouderij brengt grote risico's voor de volksgezondheid met zich mee. Denk alleen maar eens aan het gebruik van antibiotica waardoor voor de mens gevaarlijke bacteriën resistent worden.
Uiteindelijk is er maar één manier om te zorgen dat we duurzaam en diervriendelijk vlees produceren. Door veel minder vlees te consumeren. De duurzame consument die toch graag een stukje vlees wil eten, koopt een biologisch stukje vlees, maar niet elke dag."
Klaas Breunissen, campagneleider Duurzaam voedsel Milieudefensie

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees