Zuivel is voedzaam, natuurlijk en lekker. Dat zijn drie redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken. Met boerderijzuivel heb je nog een extra reden om zuivel te eten of te drinken en dat is de boerderij en het verhaal dat de boer en de boerin te vertellen hebben. Want boerderijzuivel wordt echt op de boerderij gemaakt, met de melk van de eigen koeien.

Echte Boerderijzuivel herkenbaar aan keurmerk

Er is steeds meer behoefte aan eerlijke informatie over de herkomst van producten. Men wil eten beleven en de herkomst ervan speelt een steeds prominentere rol.
Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel (zie ook: www.boerderijzuivel.nl) zorgt voor transparantie in de keten en geeft eerlijke informatie over de herkomst van de producten. In Nederland zijn enkele honderden melkveehouders actief in de bereiding van boerderijzuivel. Hun producten zijn te koop in boerderijwinkels, speciaalzaken en supermarkten. Ook in de horeca en in bedrijfsrestaurants kiest men steeds vaker bewust voor boerderijzuivel.


Traditie

Al eeuwenlang wordt er op de boerderij zuivel gemaakt van de melk van de eigen koeien. Steeds meer boeren zijn in de loop van de tijd hun melk gaan leveren aan de zuivelfabrieken. Nu zijn er nog maar amper 400 van de in totaal 20.000 boeren met melkvee die op hun eigen boerderij zuivel maken met de melk van hun eigen koeien. En daarvan zijn er zo'n 275 boerderijen waar nog de echte Boerenkaas wordt gemaakt. Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd en erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Voor Boerenkaas en voor alle zuivel met het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel geldt dat de producten met veel zorg en toewijding op de boerderij zijn bereid. Op de zuivelboerderij is de gehele keten, van melkvee tot eindproduct, in één hand.

Echte Boerderijzuivel: proef de pure smaak

Om meer bekendheid te geven aan het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel, is er op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni bij de vier Marqt winkels (2 in Amsterdam, 1 in Den Haag en 1 in Haarlem) een proeverij. Je proeft er drinkyoghurt die echt op de boerderij bereid is en echte (en dus origineel gekarnde) Boerenkarnemelk. De drinkyoghurt en karnemelk die bij Marqt te proeven zijn, zijn bovendien biologisch. Bezoekers van de proeverij krijgen een leuke brochure mee met informatie en recepten en een verwijzing naar de website www.boerderijzuivel.nl voor nog meer informatie en recepten.