
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Verschuivend consumptiepatroon krijgt weinig aandacht van overheden
Nederlanders eten minder vlees, maar willen niet zonder
Vleesminderen is in Nederland geen marginaal verschijnsel meer. Zo'n twee tot drie van elke tien ondervraagden geeft aan in het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten of dat voor het komende jaar van plan te zijn. Samen genomen met de vegetariërs en veganisten - de 4,5% die er al voor had gekozen geen vlees te eten - betekent dat dat een kwart tot een derde van de consumenten actief bezig is met het beperken van de vleesconsumptie. Bijna 20% van de ondervraagden at in 2011 vleesarm of vleesloos. Van hen is een kwart veganist of vegetariër en driekwart behoort tot de groep die het bij een of twee keer in de week vlees houdt.
Aan de andere kant omvat de groep 'vleesminnaars' - de mensen die elke dag een stukje vlees eten bij de hoofdmaaltijd - ook zo'n 20% van de consumenten. Dat betekent tegelijk dat de vleesminderaars 'light' – die minimaal een dag in de week vleesloos eten – in Nederland een ruime meerderheid vormen. De laatste twee jaar is die meerderheid gegroeid van 69% naar 77%.
Vleesminderen is ingeburgerd, als we afgaan op deze omvangrijke groep. Aan de hand van hun gedrag zijn veel mensen als vleesminderaar of vleesmijder te omschrijven. Toch geven de meeste mensen aan dat er de laatste twee jaar niets aan de eigen vleesconsumptie is veranderd en dat dat het komende jaar ook niet staat te gebeuren. Maar 13% van de ondervraagden noemt zich 'vleesminderaar'.
Ondanks de dalende tendens in het aantal vleeseters wordt vlees door velen nog steeds beschouwd als een noodzakelijk onderdeel van de maaltijd. Een meerderheid van 63% reageert bevestigend op de stelling dat vlees de maaltijd compleet maakt.
Tussen betrokkenheid bij dierenwelzijn en minder eten van vlees bestaat geen helder verband, vonden de onderzoekers ook. Ze spreken van een 'vleesparadox': mensen die afkeuren dat dieren pijn lijden terwijl ze worden gemest en/of geslacht, blijken tegelijk verknocht aan het eten van vlees. Vleesminderen wordt dan ook niet altijd aangedreven door morele overtuigingen. Praktische of financiële overwegingen kunnen net zo goed een rol spelen.
Campagnes in Europa voor een vleesloze dag zijn regionaal en lokaal. Voorvechters van vleesloze dagen zijn vooral te vinden bij non-gouvernementele organisaties (NGO's), zoals vegetariërsbonden en natuur-, milieu- en dierenorganisaties, nemen de onderzoekers waar. Opvallend vinden zij dat vleesloze dagen en de vleesminderende tijdgeest nauwelijks openlijke en actieve steun krijgen vanuit rijksoverheden in Europese landen.
Klik hier voor meer informatie over het rapport.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst