Eerste voedingsproducten met zeewier uit de Oosterschelde
In samenwerking met de stichting Zeewierwijzer (www.zeewierwijzer.nl) probeert Your Well de publieke bewustwording over het belang van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen, onder andere door middel van het verstrekken van informatie en het geven van voorlichting. Daarnaast wordt samengewerkt met de Kookboerderij Krommenhoeke in Biggekerke (Zeeland) alwaar regelmatig workshops worden gegeven waarbij gekookt wordt met Zeeuws zeewier. Het uiteindelijke doel daarbij is om op duurzame en verantwoorde wijze zeewier in Nederland zelf te gaan verbouwen. De Wageningen Universiteit heeft hiervoor sinds kort in de Oosterschelde een zogenaamde 'zeeboerderij' opgezet waar men experimenteert met de teelt van zeewier. De azijn en mosterd van Spennekot zijn de eerste voedingsproducten met zeewier van deze 'zeeboerderij'.
"Zeewier is de groente van de toekomst. Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu. De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn, het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen. De producten van Spennekot zijn mooie voorbeelden van wat er met geteeld zeewier mogelijk is", aldus Kees Boender, oprichter van Your Well.