Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste voedingsproducten met zeewier uit de Oosterschelde

Your Well, importeur van de Franse Algoplus zeewierproducten, is in mei gestart met de distributie van azijn en mosterd met zeewier uit de Oosterschelde. Deze Zeeuwse streekproducten, gemaakt volgens oud recept op ambachtelijke wijze, zonder kunstmatige of andere toevoegingen door de Kookboerderij Spennekot te Kerkwerve, zijn de allereerste voedingsproducten met Nederlands zeewier. Het zeewier (zeesla) in de producten, geteeld op de 'zeeboerderij' van de Wageningen Universiteit bij de Schelphoek in de Oosterschelde, geeft de mosterd en azijn een aangenaam zilt karakter. De advies verkoopprijs voor de azijn (250 ml) en de mosterd (160 gram) bedraagt 3,95 euro. Meer informatie is te vinden op www.algopluszeewier.nl.



In samenwerking met de stichting Zeewierwijzer (www.zeewierwijzer.nl) probeert Your Well de publieke bewustwording over het belang van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen, onder andere door middel van het verstrekken van informatie en het geven van voorlichting. Daarnaast wordt samengewerkt met de Kookboerderij Krommenhoeke in Biggekerke (Zeeland) alwaar regelmatig workshops worden gegeven waarbij gekookt wordt met Zeeuws zeewier. Het uiteindelijke doel daarbij is om op duurzame en verantwoorde wijze zeewier in Nederland zelf te gaan verbouwen. De Wageningen Universiteit heeft hiervoor sinds kort in de Oosterschelde een zogenaamde 'zeeboerderij' opgezet waar men experimenteert met de teelt van zeewier. De azijn en mosterd van Spennekot zijn de eerste voedingsproducten met zeewier van deze 'zeeboerderij'.

"Zeewier is de groente van de toekomst. Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu. De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn, het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen. De producten van Spennekot zijn mooie voorbeelden van wat er met geteeld zeewier mogelijk is", aldus Kees Boender, oprichter van Your Well.
Publicatiedatum: