Your Well, importeur van de Franse Algoplus zeewierproducten, is in mei gestart met de distributie van azijn en mosterd met zeewier uit de Oosterschelde. Deze Zeeuwse streekproducten, gemaakt volgens oud recept op ambachtelijke wijze, zonder kunstmatige of andere toevoegingen door de Kookboerderij Spennekot te Kerkwerve, zijn de allereerste voedingsproducten met Nederlands zeewier. Het zeewier (zeesla) in de producten, geteeld op de 'zeeboerderij' van de Wageningen Universiteit bij de Schelphoek in de Oosterschelde, geeft de mosterd en azijn een aangenaam zilt karakter. De advies verkoopprijs voor de azijn (250 ml) en de mosterd (160 gram) bedraagt 3,95 euro. Meer informatie is te vinden op www.algopluszeewier.nl.
In samenwerking met de stichting Zeewierwijzer (www.zeewierwijzer.nl) probeert Your Well de publieke bewustwording over het belang van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen, onder andere door middel van het verstrekken van informatie en het geven van voorlichting. Daarnaast wordt samengewerkt met de Kookboerderij Krommenhoeke in Biggekerke (Zeeland) alwaar regelmatig workshops worden gegeven waarbij gekookt wordt met Zeeuws zeewier. Het uiteindelijke doel daarbij is om op duurzame en verantwoorde wijze zeewier in Nederland zelf te gaan verbouwen. De Wageningen Universiteit heeft hiervoor sinds kort in de Oosterschelde een zogenaamde 'zeeboerderij' opgezet waar men experimenteert met de teelt van zeewier. De azijn en mosterd van Spennekot zijn de eerste voedingsproducten met zeewier van deze 'zeeboerderij'.
"Zeewier is de groente van de toekomst. Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu. De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn, het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen. De producten van Spennekot zijn mooie voorbeelden van wat er met geteeld zeewier mogelijk is", aldus Kees Boender, oprichter van Your Well.

Abonneren
Vacatures
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
- Teeltmanager Proces en kwaliteit
- Senior Commercieel Manager
- Commercieel medewerker / Verkoper AGF
- Keurmeester AGF
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van 'energieslurpende' glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- 2023-01-24 "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- 2023-01-13 Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem
- 2023-01-13 Nieuwe haverrepen met zachte textuur: MadeGood Mornings
- 2023-01-12 Biologisch geteelde wakame uit Zeeland
- 2023-01-11 Ekoplaza en Marqt breiden statiegeldsysteem uit voor biologische basisproducten
- 2023-01-10 Eerste kennismaking met Solange's African Cuisine tijdens Biobeurs
- 2023-01-05 Nu ook gebroken lijnzaad van Horizon
- 2022-12-23 Twee nieuwe notenpasta-opties voor 'team crunchy'
- 2022-12-23 Clearspring breidt aanbod bruine rijstcrackers uit
- 2022-12-23 Groeiende populariteit vegan-bio en glutenvrije alternatieven voor kerstlekkernijen
- 2022-12-22 Biologische antipasti, olijven en tapenades rechtstreeks van de Italiaanse teler
- 2022-12-20 Is biologisch zout een goed idee?
- 2022-12-19 AH volkoren pasta vanaf nu biologisch, zonder prijsaanpassing
- 2022-12-16 Hoe supermarktmerk Leev duurzame en gezonde producten voor iedereen beschikbaar maakt
- 2022-12-15 Dapp Mayonaise en Dapp Mosterd nu in het Odin-schap
- 2022-12-02 "Ruim 65% meer Sint repen verkocht"
- 2022-12-01 Bio Planète Taste the World Curryolie wint Bestes Bio 2023
- 2022-11-30 Verse granolabezorger groeit explosief door gezonde ontbijttrend
- 2022-11-25 "20% van de notenboomgaarden in Oekraïne zal biologisch zijn tegen 2030"