Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melkveehouder test met Fleckvieh

Joost Samsom: "Volledig antibioticavrij kan soms conflicteren met dierenwelzijn"

Tholen – Joost Samsom is op zijn melkveehouderij in Wilnis bezig met het verschuiven van zijn fokbeleid. "Hoornloosheid is een belangrijk fokdoel, daardoor zijn de keuzes wel ietwat beperkt. Momenteel ben ik aan het testen met Fleckvieh. Het belangrijkste voordeel van dit ras is dat ik kan volstaan met weinig krachtvoer en veel ruwvoer. Het kan best zijn dat dit wat minder melk oplevert, maar dat vind ik wel acceptabel." Er zijn al inmiddels al vijf Fleckviekalfjes geboren en Joost hoopt snel de beschikking te hebben over een eigen fokstiertje.


Eén van de eerste Fleckviekalfjes

De melkveehouder is elf jaar geleden omgeschakeld. Hij raakte enthousiast na het bijwonen van een voorlichtingsavond. "Toen ik thuiskwam en erover na ging denken, kwam ik erachter dat ik eigenlijk niet zo ver van de bio-werkwijze af zat. De omschakelingssubsidie speelde ook mee in de beslissing." De werkwijze past hem goed. "Dit is een bedrijfsvoering die me goed bevalt. Ik had echt moeite met kunstmest strooien, omdat dit een input is die verstorend werkt in de landbouw. Volgens mij kunnen we kunstmest makkelijk missen."


Joost Samsom in één van zijn stallen

Voor Joost is de biologische bedrijfsvoering de enige logische werkwijze. "In de loop van de tijd is de beeldvorming over de biologische werkwijze zodanig verdraaid dat dit nu alternatief lijkt, maar in mijn ogen is de gangbare landbouw juist een gek alternatief. Als je wat langer actief bent in de bio-landbouw, ga je dat meer en meer erkennen."

Toch is hij het niet eens met alle ontwikkelingen binnen de biologische branche. Zo vindt hij de ideologie van een antibioticavrije veehouderij te hoog. "Vooral als het dier heel ziek is vind ik dit een heikel punt. Je kunt veel leed besparen door de dieren antibiotica toe te dienen. Het probleem is daardoor binnen de kortste keren weg. Helemaal geen antibiotica meer gebruiken gaat mij te ver. Dat is volgens mij soms in conflict met het dierenwelzijn."



Ook pleit hij voor een loskoppeling van de prijsvorming in de biologische zuivelsector. "Ik stoor me enorm aan Campina, die zo aan de prijzen vasthoudt. Als de markt zo goed is, moet de meerwaarde terechtkomen bij degene die zijn nek uitsteekt, de melkveehouder dus. Campina durft ook niet toe te geven dat aan bio-melk geld wordt verdiend." Zelf levert hij zijn melk aan Eko-Holland. "Dat gaat erg goed. Als lid van Eko-Holland word je veel beter gehoord, er wordt echt iets met je mening gedaan. Bij hen voel ik het coöperatiegevoel dat ik wil hebben."


Samsom Wilnis is aangesloten bij Eko-Holland en doet mee aan Adopteer een koe.

Machines

Joost is binnen de biologische branche vooral bekend geworden door de machines die hij ontworpen heeft. Robot Ruud en opvolger Brutus zijn daar een voorbeeld van. Deze machines herkennen en vernietigen ridderzuring, een veel voorkomend en lastig te bestrijden onkruid. "Brutus heeft het probleem op mijn bedrijf grotendeels opgelost, daarvoor hoef ik steeds slechts een paar uur op de machine door te brengen." Brutus is ook te huur. "De afstand is echter te groot om zomaar even heen en weer naar het noorden van het land te rijden. Daarom zou het mooi zijn als meerdere bedrijven de handen ineen kunnen slaan om Brutus zelf aan te schaffen."


Robot Ruud, de voorganger van Brutus, wordt alleen nog op het eigen bedrijf gebruikt.


Robert-Jan, de zoon van Joost, heeft een besturingsprogramma geschreven voor de besturing van deze voermachine.


Joost is ook druk in de weer met particulier natuurbeheer. "Ik heb de zeggenschap over de inrichting, daar moet ik mijn voordeel mee doen." Hij is initiatiefnemer van het 'hekkenproject'. Alle bedrijven aan de Gagelweg hebben deze hekken geïnstalleerd.

Voor meer informatie:

Joost Samsom
Samsom Wilnis
Gagelweg 1
3648 AV Wilnis
0297 284779
j@samsom-wilnis.nl