"Impact op gehele sector nog ongewis"

Schmallenbergvirus op bio-schapenboerderij Spoolde

Tholen - Op de biologische schapenboerderij Spoolde in Zwolle is het Schmallenbergvirus aangetroffen. Meer dan de helft van de lammeren die de laatste weken geboren zijn, werden misvormd geboren. De lammetjes zijn futloos en sloom. "Bijna drie weken geleden had ik al een moeilijke geboorte. Een dag of twee later liep de bevalling ook enorm moeizaam. Ik riep de hulp in van de dierenarts, maar zelfs hij had er problemen mee."
 
Daarna volgde een periode van intensieve onderzoeken. "Het bleek dat wij het zesde bedrijf waren met deze problemen. Gezamenlijk zijn we naar de oorzaak gaan zoeken. Onder meer de nageboorte en het bloed is onderzocht. De Gezondheidsdienst voor Dieren zat al snel bij ons aan tafel. Vrijdagavond om 18:30 uur kregen we te horen dat het om het Schmallenbergvirus gaat. Helaas hebben we momenteel nog maar weinig duidelijkheid over de oorzaken en gevolgen van dit virus."
 
Herman geeft aan dat het een opluchting is om te weten wat het is. "Al kan ik echt nog niet zeggen wat dit voor gevolgen heeft voor ons bedrijf. Ook de impact die dit op de gehele sector zal hebben is nog ongewis. Er zijn overal nog zoveel zwangere dieren. De meeste kalfjes en lammetjes moeten nog geboren worden."
 
Hij vertelt dat de laatste weken ongeveer 60% van de lammeren geïnfecteerd zijn door het virus. "Het is net als met de griep, de een is ziek, de andere niet. Het is zo'n opluchting als er weer een gezond lammetje geboren wordt. Misschien is het net als het griepvirus heel kortstondig. Laten we dat maar hopen."
 

Bleker

Het virus is op 18 november voor het eerst aangetroffen in het Duitse Schmallenberg. Staatssecretaris Bleker heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan de boerderij. Hij is voor de camera van RTV Oost voorzichtig met conclusies. "Het lijkt erop dat de besmetting 'diereigen' is, maar ook daar is geen definitieve zekerheid over. We hebben twee plichten als overheid: duidelijkheid geven over de gevolgen voor de dier- en volksgezondheid. De komende dagen wordt daar bikkelhard aan gewerkt."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.