Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brengt duurzame toepassingen binnen handbereik

Olifantsgras in omgeving Schiphol verhoogt vliegveiligheid

Dinsdag 13 december heeft Wageningen UR een 'Green Deal' getekend met twee partners - boeren uit de Haarlemmermeer en de Rijksoverheid - voor de teelt van Olifantsgras op 15 hectare terrein in de omgeving van Schiphol. Het Olifantsgras biedt een natuurlijke verhoging van de vliegveiligheid omdat het een minder aantrekkelijk gewas is voor ganzen. Bovendien kan het dienen als biomassa-grondstof voor de duurzame productie van energie en bioplastic. Voor Wageningen UR is dit proefproject een leertraject dat aantoont of het Olifantsgras alle verwachte positieve duurzaamheidseigenschappen inderdaad waarmaakt.

Het Olifantsgras, of Miscanthus, heeft eigenschappen die duurzame toepassingen binnen handbereik lijken te brengen. Het gras is na twee jaar productief, heeft geen extra water nodig vanwege de zoutresistente eigenschappen, produceert een eigen vruchtbare strooisellaag waardoor gewasbeschermingsmiddelen en bemesting overbodig zijn. Het materiaal na oogst is droge stof (stro), dat geschikt is voor productie van energie en plastic. Daarmee is het een ideale biomassa in de innovatieve duurzame productiecyclus of biobased economy. Wageningen UR heeft hiervoor samen met partners een kringloopketen ontwikkeld. Voor Schiphol past het gewas in de doelstellingen om de vliegveiligheid te verhogen, doordat het onaantrekkelijk is voor ganzen.

Wageningen UR trekt samen met Dienst Landelijk Gebied, een drietal agrarische ondernemers en een verwerkend bedrijf op in het dossier Duurzame gebiedsontwikkeling rond Schiphol. Deze proef is een tweede naast een al gestarte pilot rond aangepaste wisselteelt. De resultaten van de proef worden de komende jaren halfjaarlijks bijgehouden en teruggekoppeld aan de opdrachtgevers.

Het terrein waar het Olifantsgras geplant valt onder de Schiphol Testing Grounds, een kweekvijver van innovatieve concepten waarin Wageningen UR partner is samen met bedrijven als TNO, TU Delft en Imtech. De overeenkomst werd door Wageningen UR, Meerboeren Miscanthus en het Ministerie van EL&I getekend in Den Haag, waar minister Verhagen zijn handtekening zette onder elf Green Deals.

Bron: Wageningen UR 
Publicatiedatum: