Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder milieuvriendelijk, hogere CO2-uitstoot en meer land nodig

Studie: Ongunstige resultaten voor biologische pluimveehouderij

De biologische productie van eieren en pluimveevlees is minder gunstig voor het milieu dan conventionele productiemethoden. Dit blijkt uit een studie van de ABN Amro en Blonk milieu-consulting. In de studies werd gekeken naar de CO2-voetafdruk, het energieverbruik en het landgebruik per kilo product.

De CO2-emissie per kilogram biologische eieren ligt op 2,39 kilogram. Voor een bedrijf met vrije uitloopsysteem 1,97 kilogram en bij een scharrelbedrijf 1,95 kilogram. En een bedrijf met koloniehuisvesting 1,74 kilogram CO2.

Ook is er aanzienlijk meer land nodig voor de biologische eierenproductie. Voor de productie van een kilogram biologische eieren is een oppervlakte van 3,81 m² nodig, tegen 3,28 m² bij een bedrijf met vrije uitloop, 3,23 m² bij een scharrelbedrijf en 2,88 m² bij een bedrijf met koloniehuisvesting.

Ook per kilogram pluimveevlees heeft de biologische houderij met 5,22 kilogram CO2-uitstoot de hoogste score. Veel effectiever is het vrije uitloopsysteem met 3,96 kilogram en voor de gangbare pluimveeproducent ligt dit op 3,31 kilogram.

En voor biologische pluimveevlees is per kilogram 7,85 m² land nodig. Dit tegen 5,52 m² voor scharrelvlees en slechts 4,67 m² voor conventioneel pluimveevlees.

Diervoeders

Door een ongunstige samenstelling van de biologische diervoerders, hebben de onderzoekers ook een hogere uitstoot van de broeikasgassen methaan en lachgas gemeten. Ook in de voerefficiëntie komen de biologische producenten minder goed uit het onderzoek.

Bron: Animal-Health-online
Publicatiedatum: