
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Discussie tijdens Horti Fair, 4 november
Biologisch of high-tech de toekomst?
Jacco Vooijs (FresQ, rechter foto) en Volkert Engelsman (Eosta, linker foto) debatteerden vrijdagmorgen 4 november in het House of Technology & Innovation over de vraag hoe dit probleem kan worden opgelost. Jacco denkt aan een high-tech oplossing, terwijl Volkert liever ziet dat we terug gaan naar de natuur.
"Er is een groot palet aan mogelijkheden en innovaties die er voor zorgen dat het waterprobleem wordt opgelost. Door te werken met gesloten circuits kan op een kunstmatige manier veel water worden bespaard", aldus Jacco Vooijs. Volgens hem sluit de high-tech geteelde groente ook goed aan bij de consument van de toekomst. "Wij zitten achter de groep innovators, de nieuwe consument die nu 15 jaar is. Deze consumenten zijn erg high-tech en gaan daar ook nog in vooruit. Voor hen zal duurzaamheid iets ongelooflijk belangrijks worden."
Volkert ziet een hele andere oplossing voor het probleem. Volgens hem moeten we beginnen met het herstellen van de bodem. "Vijfenzestig procent van onze landbouwgrond is niet vruchtbaar meer en een derde deel daarvan is zelfs onherstelbaar beschadigd." Door te stoppen met het gebruik van kunstmest kan de bodem zich herstellen. "Je moet hier kiezen tussen voordelen op korte en lange termijn. Als je op de lange termijn productief wilt zijn en het groeiend aantal wereldburgers wilt voeden moet je stoppen met het gebruik van kunstmest." Wat betreft de perceptie van de consument denk Volkert juist dat deze meer gevoel heeft bij groenten die weer groeien in een goede bodem dan groenten uit een high-tech kas.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation