Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hubert Selzer wil groeien van 180 naar 300 koeien in Saarland

Krachtvoer in de melkstal kostenefficiënt inzetten

Een hogere melkproductie per koe door het gericht voeren van krachtvoer in
zijn Dairymaster 2x15 swingover melkstal. Dat is het streven van Hubert Selzer,
die in 2004 omschakelde naar biologisch en wil doorgroeien van 180 naar
300 melkkoeien.
 
Melkveehouder Hubert Selzer in het Duitse Saarbrucken wil maximale weidegang (dag en nacht) combineren met een efficiënte melkproductie. In het heuvelachtige landschap zijn de omstandigheden voor grasgroei niet erg gelijkmatig. "Ik zie grote verschillen in grasgroei en graskwaliteit. Ik wil met krachtvoer individuele koeien meer op maat bijvoeren", zegt Selzer, die vijf maanden geleden een 2x15 zij-aan-zij swingover melkstal liet installeren. "Ik ben vanaf dat moment met
Reudink in zee gegaan. Specialist Herman Bunte heeft veel ervaring met het sturen van de melkproductie met intensieve beweiding en gerichte inzet van krachtvoer." Selzer streeft naar maximaal vijf kilo zetmeelrijk krachtvoer inclusief mineralen per koe per dag.


Vader Hubert en zoon Martin Selzer

De software van de nieuwe melkinstallatie maakt koeherkenning en
individuele voercurves mogelijk. Daarmee wordt tijdens het melken automatisch de juiste hoeveelheid krachtvoer per koe gevoerd. "Het doel is om het krachtvoer beter te verdelen, nieuwmelkte koeien krijgen meer en oudmelkte minder krachtvoer. Individuele koeien die minder gaan geven, ga ik ook minder krachtvoer verstrekken. Door efficiënter te voeren, benut ik het voer beter en houd ik de voerkosten in de hand." Selzer verwacht met deze strategie de jaarproductie van zijn koeien te verhogen van 6.000 naar 7.000 liter per koe.

Gras ook beter benutten

Selzer heeft 300 hectare grond, waarvan ongeveer de helft grasland. Het akkerland wordt gebruikt voor triticale-GPS en andere gewassen, die gedeeltelijk worden gebruikt in zijn biogasinstallatie. Een deel is blijvend grasland geschikt voor weidegang, op een ander deel wordt éénjarig raaigras geteeld in rotatie met andere gewassen. Dat laatste is geschikt om in te kuilen.

Naast gras krijgen de koeien er nog wat luzerne bij voor een goede penswerking. "De huiskavel van 55 hectare is te klein om in de toekomst 300 koeien te weiden. Het areaal grasland wordt uitgebreid om volgend jaar vers gras bij te voeren op stal." Volgens Reudink-adviseur Herman Bunte is dat rendabeler dan veel gras inkuilen, want daarmee heb je altijd inkuilverliezen. "Aankoop van biologisch eiwit is duur, vers gras voeren is wat dat betreft het meest efficiënt."

Duurzame energie vindt Selzer bedrijfseconomisch ook interessant. Hij heeft niet alleen een biogasinstallatie, maar heeft ook het dak van zijn stal verhuurd voor zonnepanelen. "Voor mijn koeien heeft dat het voordeel dat de stal daardoor beter is geïsoleerd. Bij warm weer blijven de koeien langer in de koele stal en dat komt de productie ten goede", besluit Selzer.

Bron: Reudink - Nieuwsbrief september
Publicatiedatum: