Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische boeren aan de top

Ecologische voetafdruk van landbouwbedrijven berekend

Een onderzoek van de TU Graz heeft de ecologische voetafdruk van landbouwbedrijven berekend. Daaruit kwam dat voor de productie van rundvlees van de biologische boer ongeveer 60 procent minder energie verbruikt wordt dan voor het rundvlees van de conventionele boer.

Ongeacht of een biologische landbouwer gespecialiseerd is in aardappelen of in veeteelt, de biologische landbouw belast het milieu minder dan de conventionele landbouw, zo blijkt uit het onderzoek van de TU Graz en de Bio Ernte Stiermarken.

Drie jaar lang biologische bedrijven onderzocht

"De beslissende factor is een wisselwerking van de keuze van voedsel, de meststoffen of de tractorbrandstof", zegt de auteur van het onderzoek, Michael Narodoslawsky van de TU Graz. In heel Oostenrijk worden drie jaar lang biologische bedrijven onderzocht.

De grootste verlaging van de milieudruk is volgens Narodoslawsky bij appelen: "Biologische appelteelt scoort op vijf vlakken beter dan conventionele landbouw. Dit komt omdat er in de biologische landbouw duidelijk minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden."

80-95 procent minder CO2-uitstoot

Naar aanleiding van dit onderzoek is ook een online calculator voor de landbouwers gelanceerd. Herman Kain, voorzitter van de Bio Ernte Steiermark, wil zo de verkoopargumenten versterken en ook het milieubewustzijn van de boeren verscherpen: "De Europese Commissaris voor Klimaat heeft een tijdschema voor een CO2-arm Europa tot 2050 opgesteld, en daarin is opgenomen dat de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent verminderd moet worden. Niet alleen bij de conventionele bedrijven; ook de biologische boeren moeten voortdurend verbeteren en ontwikkelen.
Publicatiedatum: