Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kruiden of antibiotica gebruiken om de weerstand van vee te verhogen?

De roep om minder antibioticagebruik is sterker dan ooit door de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica, de media-aandacht en de eis van de Nederlandse overheid om het antibioticagebruik in 2013 met de helft terug te dringen. Als alternatief komen natuurlijke middelen zoals geneeskrachtige kruiden en homeopathie in beeld. Wageningen UR doet hier al enkele jaren onderzoek naar. Zo meldt Veeteelt.

Om dieren gezonder te houden is het gebruik van natuurlijke middelen niet nieuw. Sinds mensenheugenis is bekend dat er planten zijn met een geneeskrachtige werking. De Belgische rundveedierenarts en adviseur Kristof Van Hoye zegt hierover: "Er zijn stoffen uit kruiden, bijvoorbeeld etherische oliën of extracten, die van nature antibacteriële eigenschappen bevatten. De plant maakt deze stoffen zelf aan als reactie op schadelijke schimmels of bacteriën. In het dieren remmen deze 'natuurlijke antibiotica' de groei van schadelijke bacteriën, zodat deze niet gaan overheersen en het dier ziek maken."

Weerstand verhogen

Sinds enkele jaren doet Wageningen UR in de projecten Fyto-V en Natuurlijk Gezond onderzoek naar de effecten van natuurlijke middelen als alternatief voor antibiotica. "Het gebruik van kruiden is een van de managementmaatregelen die een boer kan inzetten om de weerstand van zijn koeien te verhogen, zodat inzet van antibiotica minder vaak nodig is. Van enkele kruiden, zoals oregano en tijm en het extract allicine uit knoflook, is de geneeskrachtige werking inmiddels wetenschappelijk bewezen. Knoflookextract werkt bijvoorbeeld antibacterieel, antiviraal en als antioxidant. Daarbij heeft het effect op het immuunsysteem", aldus onderzoekster Maria Groot (RIKILT).

Terugdringen antibioticagebruik

Dierenartsen Edwin Visser en Kristof van Hoye denken niet dat kruiden de gangbare antibiotica geheel kunnen vervangen. "Als een dier acuut ziek is, is antibioticum nodig om de koe snel te kunnen behandelen. Om antibioticagebruik terug te dringen worden preventieve maatregelen als het gebruik van kruiden wel steeds belangrijker", vertelt Edwin Visser.

Voor meer informatie: Maria Groot, RIKILT van Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: