VS: Gangbare boeren veroordeeld voor schade bij bio-boeren

In de VS hebben twee biologische boeren onlangs compensatie gekregen voor de vervuiling van hun akkers door de gewassen van gangbare landbouwers. Deze besluiten geven biologische boeren de hoop dat zij in het toekomst vaker in het gelijk zullen worden gesteld.

In Minnesota heeft de rechtbank geoordeeld dat een biologische bedrijf dat omgeven is door gangbare boeren een schadevergoeding mag eisen, wanneer zijn akkers beschadigd raken door gewasbeschermingsmiddelen. Op de velden van biologische boeren Oluf en Debra Johnson waren residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Het paar bezit een boerderij met een areaal van 600 hectare in Stearns County.

Na jaren van grote verliezen, besloten de Johnsons om in 2009 tot vervolging over te gaan. De rechtbank verwierp de aanklacht, maar het 'Appeal's Court' stelde hen in het gelijk. Er is inderdaad sprake van een misdaad wanneer pesticiden van nabijgelegen conventionele akkers ervoor zorgen dat producten op de biologische akker niet langer als zodanig verkocht mag worden.

In Californië is eenzelfde uitspraak gedaan. Een in die staat gevestigde bio-boerderij won onlangs een rechtszaak van één miljoen dollar, een zaak die aangespannen was tegen een conventionele boerderij. Het gewas van Jacob's Farm/Del Cobo's was besmet geraakt en moest worden weggegooid. De rechter stelde de gedaagde in het gelijk en vindt dat de vervuilers voor de schade verantwoordelijk moeten worden gehouden.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.