Commerciƫle wijngaardeniers gaan ervaring opdoen met waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw in druiven.
De commerciƫle wijnbouw in Nederland is zich met rasse schreden aan het professionaliseren. Dat geldt zowel voor het maken van wijn als voor de teelt van druiven.
In de teelt van druiven zijn valse meeldauw samen met grauwe schimmel (Botrytis) de belangrijkste ziekten in Nederland. De laatste jaren is gewerkt aan de ontwikkeling van een waarschuwingsmodel voor valse meeldauw in druiven. Er is inmiddels een experimentele versie beschikbaar. Het model geeft goed inzicht in hoe de ziekte zich ontwikkelt en wanneer bestrijdingen uitgevoerd moeten worden. Dat inzicht voorkomt overbodige bestrijdingen en draagt bij aan een duurzame wijnbouw. Ondanks het nog experimentele karakter van het waarschuwingsmodel, heeft een aantal wijnbouwers besloten om op eigen kosten alvast weerstations aan te schaffen en het model te gebruiken om met behulp van een adviseur bespuitingen te plannen. Met de doorstroom van onderzoek naar de praktijk is op deze wijze een start gemaakt.
Voor meer informatie: Bart Heijne, PPO van Wagenigen UR
Bron: BioKennis

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Commerciële wijnbouw gaat zich verdiepen in waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 Ecotone investeert 20 miljoen in productie van plantaardige dranken
- 2022-05-20 Goeie Mie Gin haalt investering op bij Dragons’ Den
- 2022-05-18 Flevosap introduceert biodynamische lijn OERsappen
- 2022-05-12 Gouden medaille voor Ur-Pilsener, zilver voor Oertarwe blond
- 2022-05-06 SodaStream breidt uit met biologische fruitsmaken
- 2022-05-05 "Onze kokosazijn is zeker iets bijzonders"
- 2022-05-04 Nu ook pils in blik van De Leckere
- 2022-05-02 Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint
- 2022-04-28 Nieuwe variant limonadesiroop Agropošta: Citroengras & gember
- 2022-04-28 Statiegeld ontvangen via supermarktapp
- 2022-04-26 Roompot schenkt voortaan alleen duurzame wijnen
- 2022-04-22 Binnenkort in de bio-winkels: Dr. Antonio Martins Suco
- 2022-04-14 "100% biologisch koffie- en thee-assortiment moet lukken"
- 2022-04-08 Nieuw: Ginger Turmeric Pineapple in fles van 0,75 liter
- 2022-03-30 Sri Lankaanse theepluksters verdienen eerlijk salaris dankzij thee-abonnement
- 2022-03-30 Isola Bio introduceert 2 eiwitrijke granendranken
- 2022-03-24 Gaat de koninklijke familie bio-wijn maken op Koningsdag?
- 2022-03-23 Frankrijk nu wereldwijd grootste producent biologische wijnen
- 2022-03-22 Sapinca wint World Food Innovation Award voor 'best drink'
- 2022-03-21 Molenhof Talks ontving Camille Depuydt van 'Pajottenlander'