
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Commerciële wijnbouw gaat zich verdiepen in waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw
De commerciële wijnbouw in Nederland is zich met rasse schreden aan het professionaliseren. Dat geldt zowel voor het maken van wijn als voor de teelt van druiven.
In de teelt van druiven zijn valse meeldauw samen met grauwe schimmel (Botrytis) de belangrijkste ziekten in Nederland. De laatste jaren is gewerkt aan de ontwikkeling van een waarschuwingsmodel voor valse meeldauw in druiven. Er is inmiddels een experimentele versie beschikbaar. Het model geeft goed inzicht in hoe de ziekte zich ontwikkelt en wanneer bestrijdingen uitgevoerd moeten worden. Dat inzicht voorkomt overbodige bestrijdingen en draagt bij aan een duurzame wijnbouw. Ondanks het nog experimentele karakter van het waarschuwingsmodel, heeft een aantal wijnbouwers besloten om op eigen kosten alvast weerstations aan te schaffen en het model te gebruiken om met behulp van een adviseur bespuitingen te plannen. Met de doorstroom van onderzoek naar de praktijk is op deze wijze een start gemaakt.
Voor meer informatie: Bart Heijne, PPO van Wagenigen UR
Bron: BioKennis
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Budels Malt 0.0% Bio uitgeroepen tot het beste Alcoholvrij bier van Nederland
- 2023-05-23 Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten
- 2023-05-17 Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen
- 2023-05-12 Limited edition Zomerdrank nu verkrijgbaar
- 2023-05-04 "Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"
- 2023-05-04 Gulpener valt 19 keer in de smaakprijzen
- 2023-04-19 Stop je wijnfles in de grond
- 2023-04-18 Belgische natuurlijke bio-frisdrank klaar voor verdere Europese uitrol
- 2023-04-06 "De hele voorraad is inmiddels verkocht"
- 2023-03-31 Nieuw sap combineert gember en kurkuma met goji
- 2023-03-27 "De 'botanicals' en beperkte zoetheid geven onze drankjes een meer volwassen beleving"
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's