Commerciële wijnbouw gaat zich verdiepen in waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw

Commerciële wijngaardeniers gaan ervaring opdoen met waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw in druiven.

De commerciële wijnbouw in Nederland is zich met rasse schreden aan het professionaliseren. Dat geldt zowel voor het maken van wijn als voor de teelt van druiven.

In de teelt van druiven zijn valse meeldauw samen met grauwe schimmel (Botrytis) de belangrijkste ziekten in Nederland. De laatste jaren is gewerkt aan de ontwikkeling van een waarschuwingsmodel voor valse meeldauw in druiven. Er is inmiddels een experimentele versie beschikbaar. Het model geeft goed inzicht in hoe de ziekte zich ontwikkelt en wanneer bestrijdingen uitgevoerd moeten worden. Dat inzicht voorkomt overbodige bestrijdingen en draagt bij aan een duurzame wijnbouw. Ondanks het nog experimentele karakter van het waarschuwingsmodel, heeft een aantal wijnbouwers besloten om op eigen kosten alvast weerstations aan te schaffen en het model te gebruiken om met behulp van een adviseur bespuitingen te plannen. Met de doorstroom van onderzoek naar de praktijk is op deze wijze een start gemaakt.

Voor meer informatie: Bart Heijne, PPO van Wagenigen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.