Brabantse varkensboeren zijn boos op actiegroep Ongehoord. De actiegroep heeft filmpjes gepubliceerd waarin dode biggetjes en kreupele dieren te zien zijn. Zes filmpjes komen van varkensboeren uit Brabant. De beelden zijn stiekem gemaakt, zonder medeweten van de boeren. Ongehoord ontkent dat de groep een overdreven beeld geeft van de situatie.

Biologische varkensboer Frank van Wagenberg uit Esch is boos op de actiegroep. Volgens hem geven de beelden een overtrokken beeld. "Je hebt nou eenmaal af en toe een kreupel varken of een dier dat geïnsemineerd moet worden. Ik wil die club wel eens van man tot man spreken." Ook Van Wagenberg denkt aan juridische stappen. "Wat ze gedaan hebben is gewoon huisvredebreuk. Ze komen 's nachts het bedrijf binnen zonder zichzelf te melden. Mijn vertrouwen in de mens is geschaad, want we hebben eigenlijk niets te verbergen. Zondag hebben we nog een open dag gehad voor 250 mensen."

Eervolle vermelding

Het bedrijf in Esch eerder een eervolle vermelding van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Hun modderpoel werd vorig jaar uitgeroepen tot 'Mooiste Modderpoel n 2010'. Nu staat ook deze boerderij op de zwarte lijst van Ongehoord.

Beelden ongevraagd naar buiten gebracht

Ook varkensboer Henry van Asten uit Helmond is woedend op dierenrechtenorganisatie Ongehoord. De organisatie zou ongevraagd beelden naar buiten gebracht van onder meer zijn varkensboerderij. "Het is ongehoord dat die mensen zomaar in je bedrijf binnendringen", aldus Van Asten' "Het is heel ongezond voor de dieren. Wij hebben een regeling dat iedereen die binnenkomt in de stallen in de 48 uur daarvoor niet in contact is geweest met andere varkens. Daarnaast moet iedereen eerst douchen en speciale kleren aantrekken. Op deze manier kunnen ziektes overgebracht worden tussen verschillende varkensstallen."

Aangifte tegen Ongehoord

Van Asten ziet de beelden zelf ook niet als zeer schokkend. "Er is altijd een bepaald percentage van je dieren dat dood gaat. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ik vind het veel schokkender dat zo'n bedrijf zomaar binnenkomt. Ik ga ook zeker stappen ondernemen tegen deze organisatie. Ik ga aangifte doen.
 
Bron: Omroep Brabant