'Huidige beleid niet realistisch'

Australische minister wil 0%-drempel GGO-materiaal afschaffen

De West-Australische minister van Landbouw en Voedsel, Terry Redman, heeft de biologische sector opgeroepen om haar regels te versoepelen en wat GGO-materiaal toe te staan. Hij noemt totale zuiverheid onrealistisch.

Eerder deze week is een lokale biologische graanteler zijn biologische certificering afgenomen nadat GGO-koolzaden van 1,5 kilometer verderop op zijn land terecht was gekomen. De teler dreigt nu een schadevergoeding te eisen.

"Dit toont aan dat het niet veilig is om GGO's te telen naast biologische gewassen. Er is niet genoeg ruimte voor boeren om hun GGO-vrije producten te beschermen", reageert de eigenaar van de boerderij Stephen Marsh.

"De GGO-industrie moet zijn technologie onder controle houden. Wanneer een teler hier voor kiest, is het zijn verantwoordelijkheid dat het geen invloed heeft op zijn buren."

De GGO-teler beweert dat hij voldaan heeft aan de wettelijke verplichting om een buffer tussen zijn bedrijf en het aangrenzende bedrijf in te bouwen. "Een paar canola-planten op een bedrijf zouden niet van invloed moeten zijn op de biologische status van de tarwe. Beide boeren hebben alles gedaan wat ze moesten doen."

De minister roept nu op om de drempel voor de toevallige aanwezigheid van GGO in biologische teelten te verhogen. "Neem een voorbeeld aan de EU, zij hebben onlangs een drempel van 0,9 procent onbedoelde aanwezigheid goedgekeurd. Dit geeft aan dat nul procent-drempels niet realistisch zijn in biologische systemen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.