Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Ruimte voor verwerking extra koeien'

Commandeur Ekovlees wil productie opvoeren

Er kunnen flink wat biologische rundvlees-veehouders in Noord-Holland bij komen. Dat zegt groothandel Commandeur Ekovlees in De Goorn, die de productie graag wil opvoeren.

"Als er 1500 hectare aan biologische rundvleeshouderij bij komt in Noord-Holland, kunnen wij die extra koeien goed verwerken", zegt Albert Rozendaal van Commandeur Ekovlees. Nu slacht deze grote biologische slagerij zo'n veertig koeien per week. Dat kunnen er gemakkelijk tien meer worden.

De slachterij heeft afspraken gemaakt met de Dekamarkt. De Dekamarkt wil flink inzetten op diervriendelijk vlees. De afspraak is vooral belangrijk voor de afzet van hamburgers en rundergehakt. Daardoor kunnen er meer koeien verwerkt worden. Daarmee komen er vanzelf meer entrecotes en biefstukken beschikbaar. "Vanuit de horeca is de vraag naar die luxe vleessoorten sowieso al groter dan wij kunnen leveren."Commandeur werkt nu samen met zo'n twintig biologische rundveehouders in Noord-Holland. Een belangrijke leverancier is Natuurlijk Genoegen van de familie Konijn in de Schermer. Ook De Koningshoeve in het natuurgebied Spaarnwoude bij Haarlem levert geregeld slachtvee. De slachterij gaat ervan uit dat er zeker tien nieuwe rundveehouders te vinden zijn. Vooral in Waterland, op Texel en elders in het noorden van de provincie wordt al interesse getoond.

Commandeur is sinds de start in 2000 snel uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van biologisch vlees. "Voor de grootste ketens als AH en C1000 zijn we te klein, maar voor regionale ketens als Dekamarkt en Deen zijn wij heel geschikt."

Commandeur werkt alleen met boeren die kwalitatief hoogwaardig bio-vlees leveren. De slachterij houdt ook voor zichzelf strenge eisen aan. Zo wordt er veel minder nitraat aan het vlees toegevoegd dan voor biologische producten is toegestaan. Ter vervanging wordt bietenrood gebruikt.

Vanavond houdt het bedrijf in samenwerking met de provincie een voorlichtingsavond voor veehouders die de overstapt naar biologische boeren overwegen.

Bron: Noordhollands Dagblad

Publicatiedatum: