Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het ideale modderbad voor varkens is nu bekend

Zoelen, oftewel modderbaden, is belangrijk voor het welzijn van varkens. Dit geldt zeker wanneer het erg warm is. Die conclusie trekt Wageningen UR Livestock Research in een overzichtsrapport over het zoelgedrag van varkens. Uit alle literatuur zijn ook de criteria voor een ideale modderpoel gefilterd. Het net verschenen bioKennisbericht 'Het ideale modderbad voor varkens' gaat uitgebreid op deze materie in.

Zoelen is natuurlijk gedrag van varkens. Zoelen betekent het bedekken van huid en haar met modder, het nemen van een modderbad dus. Varkens hebben geen functionele zweetklieren, maar wel een isolerende laag vet, weinig beharing, beperkte mogelijkheden om te hijgen en een huid die snel verbrandt door de zon. Varkens zoelen vooral om verkoeling te zoeken, maar ook ter bescherming tegen zonnebrand en bijtende insecten, voor het verwijderen van ectoparasieten (zoals vlooien, teken, luizen en mijten) en huidschilfers.

Zoelen is belangrijk

Zoelen geeft varkens de mogelijkheid om met water en aarde te spelen en lekker te luieren. Ook heeft de modder mogelijk een bacteriedodende werking waardoor huidwonden sneller genezen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat zoeken een sociale functie kan hebben (geurmarkering), een seksuele functie (meer zoelgedrag bij berigheid), en een bijdrage levert aan positief welzijn van varkens. Ook veel andere diersoorten nemen wel eens een moddelbad, zoals neushoorns, olifanten, tapirs, runderen en herten. Er bestaat ook een zekere genetische verwantschap tussen varkens en andere waterminnende zoogdieren, zoals waterbuffels, nijpaarden en walvissen. Zoelen is dus wellicht veel belangrijker dan tot nu algemeen werd aangenomen! Daarbij komt dat zoelen de productie kan verhogen, vermoedelijk omdat het afkoeling geeft, waardoor bij hitte de voeropname minder wordt geremd.

Ideale modderbad

Of en hoe varkens een modderpoel gebruiken, hangt ook af van de kwaliteit van het modderbad. Lees meer over (het belang van) zoelen en over de criteria voor het ideale modderbad in bioKennisbericht Varkensvlees # 14 'Het ideale modderbad voor varkens'.

Contact informatie: Marc Bracke, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: