Voor vrijwel het gehele assortiment Campina Boerenland is de melk sinds mei afkomstig van melkveebedrijven met een biologische bedrijfsvoering. Met Campina Boerenland richt FrieslandCampina zich op consumenten die de voorkeur geven aan zuivel met een authentiek karakter en een rijke, pure smaak. Het EKO-keurmerk staat weliswaar niet prominent op de verpakking, maar het feit dat Campina Boerenland wordt bereid met biologische melk, onderstreept het authentieke karakter en de smaak van Campina Boerenland.
"Dankzij de keuze van Campina Boerenland voor biologisch, is de vraag naar biologische melk gestegen", vertelt Eric Schut, managing director van FrieslandCampina Dagvers. Dit is de werkmaatschappij die verantwoordelijk is voor de activiteiten met dagverse zuivel in Nederland en de activiteiten in biologische zuivel. Een groot aantal supermarkten in Nederland verkoopt Campina Boerenland. Ook in het zogeheten 'out of home kanaal', zoals bedrijfsrestaurants, tank- en treinstations, is Campina Boerenland verkrijgbaar. In de natuurvoedingswinkels, in Nederland een ander belangrijk verkoopkanaal van biologische zuivel, is FrieslandCampina actief met het merk Zuiver Zuivel. "Onze brede distributie is natuurlijk goed voor de verkrijgbaarheid en dus voor de afzet."
Melkveehouders stappen over op biologisch
De groeiende afzet die FrieslandCampina realiseert met biologische zuivel, creëert ruimte voor melkveehouders om over te stappen op de biologische bedrijfsvoering. Schut rekent op een groei van de biologische melkplas: van 45 miljoen kilogram nu naar zo’n 60 miljoen kilogram in 2012. "Momenteel produceren zo'n 130 melkveehouders van FrieslandCampina biologische melk. Dit jaar verwelkomen we acht nieuwe producenten. In 2011 komen daar nog eens negen bedrijven bij."En ook voor de verdere toekomst blijft er ruimte voor nieuwkomers. Omschakelen vergt zo’n twee jaar. De grootste stap in de overgang naar een biologische bedrijfsvoering is stoppen met het bemesten van grasland met kunstmest.