Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten Fosfaat uitmijnen op natuurpercelen samengevat in brochure

Veel Nederlandse bodems zijn rijk aan fosfaat, dit vanwege overvloedige bemesting met dierlijke mest in het verleden. De fosfaat staat de ontwikkeling van interessante natuur vaak in de weg. Omdat fosfaat nauwelijks uitspoelt, zal het gros bovengronds afgevoerd moeten worden. De resultaten van het project Fosfaat uitmijnen op natuurpercelen zijn samengevat in de brochure.

Door de teelt van gras-klaver zonder fosfaatbemesting wordt fosfaat afgevoerd. Hoewel de afvoer zeer geleidelijk verloopt, is er sprake van uitmijnen van de aanwezige bodemvoorraad. De productie van gras-klaver wordt met kali- en (stikstof) bemesting op pijl gehouden. Dit maakt het uitmijnen interessant voor melkveehouders. In Noord Brabant zijn melkveehouders en staatsbosbeheer samen aan de slag gegaan. Dit onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut en DLV Dier.

Op jaarbasis kan 70-110 kg fosfaat per hectare worden uitgemijnd mits voldoende stikstof en kali in de bodem aanwezig is. Het zaaien en daarna maaien van gras-klaver met kalibemesting lijkt hiervoor een goede formule. Dit vanwege de relatief hoge opbrengsten en hoge eiwitgehalten van de gras-klaver.

Bij biologisch beheer van de gras-klaverweide zorgt de klaver op termijn voor de beschikbaarheid van stikstof. Bij geringe beschikbaarheid van stikstof gaat de plant een symbiose aan met stikstofbindende bacteriƫn in de wortelknolletjes. Deze stikstof komt eerst ten goede aan de klaver, maar op termijn ook beschikbaar voor het gras. De opbrengst varieert van 7 tot 12 ton droge stof per hectare per jaar. Dit vereelt over 4 tot 5 sneden. In dit geval wordt er 70 tot 110 kg P2O5 per hectare afgevoerd via het gewas.

Contact informatie: Bart Timmermans, Louis Bolk Instituut

Klik hier voor de brochure.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: