'Wij richten ons op biologisch, natuurlijk van dichtbij'
Albert Roozendaal Bio-ondernemer van de maand november
Albert is vanuit het ideaal bio-ondernemer geworden. "Wat mij betreft is het gewoon zo: als bio je eenmaal heeft gegrepen, laat het je niet meer los. Biologisch gaat deel uit maken van je grondhouding, daarna is al het andere het gewoon toch 'net niet', ook als je er misschien meer aan kunt verdienen."
Zijn hart ligt bij de bio-veehouderij. "Als je niks met dieren hebt, word je geen veehouder. Die band met hun dieren vertaalt zich in de manier waarop ze werken. Dat vind ik mooi. Er zit ook een verschil in perceptie tussen een stuk biologische kaas en biologisch vlees; de afstand tussen de koe in de wei en dat stuk kaas is veel groter dan die tussen het vee in de wei en het stukje vlees."
"Het maakt een wezenlijk verschil dat het dier in kwestie van tevoren een goed, stressvrij leven heeft gehad. We hebben ons destijds ook van meet af aan verzet tegen kistkalveren en met de manier waarop varkens werden vervoerd."
Het vlees van Commandeur wordt geslacht in Amsterdam. "We weten altijd precies waar het vee vandaan komt. We kennen de boeren, we weten hoe ze omgaan met hun vee en we kennen de kwaliteit van het vlees. En: we proberen het van zo dichtbij mogelijk weg te halen. Al ons vee komt van Nederlandse bodem, gegarandeerd. Het liefst natuurlijk uit Noord-Holland, maar dat is niet altijd haalbaar."
"Het contact met onze boeren is bij ons een belangrijk gegeven. We kennen ze allemaal, weten wat ze doen. We betrekken ze ook wel bij onze plannen. De boeren zijn onze ambassadeurs; neem De Koningshoeve in Spaarnwoude, als je daar de Limousins in de weilanden ziet, is dat de meest aansprekende illustratie van ons verhaal over de mooie kanten van biologisch."
Albert merkt een verschuiving in het aanbod. "Je ziet een duidelijke verschuiving richting convenience. Het karbonaadje blijft natuurlijk bestaan, maar de retail ziet duidelijk kansen om extra marge te halen op de gemaksproducten. Met Commandeur spelen we daar ook op in, met speciale ovenschotels, gourmette- en barbecueschotels, noem maar op. Er is geen retailer in Nederland die zich nu nog kan veroorloven om geen biologisch meer in het schap te hebben."
Commandeur heeft nog geen last van de groeiende groep mensen die minder of geen vlees eten. "In de natuurvoeding zie je die trend helemaal niet. Daar is integendeel sprake van een toename in de vleesafzet. Dat komt zeker ook omdat wij voor een groeiend assortiment in die winkels hebben gezorgd. In de supermarkt zie je de tegengestelde beweging: daar neemt nu de variatie aan vleesvervangers snel toe en die zijn niet meer te vergelijken met die van jaren geleden."
Commandeur Ekovlees helpt Noord-Holland aan 1500 hectare biologisch areaal. "De Provincie heeft als beleidsdoelstelling dat in 2011 7% van het landbouw areaal biologisch is. Daar willen wij onze bijdrage aan leveren. Die 1500 hectare gaat ons lukken, daar zijn we heel stellig in."
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"