Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Getrainde bacterie zet GFT om in bioplastics

Onderzoeker Jean-Paul Meijnen heeft een bacterie zodanig 'getraind' dat deze alle belangrijke suikers in groente-, fruit- en tuinafval (GFT) efficiënt omzet in hoogwaardige, milieuvriendelijke producten, zoals bioplastics. Meijnen promoveert op maandag 22 november op dit onderwerp aan de TU Delft binnen het programma B-Basic van NWO.

Bioplastics zijn in opkomst. De huidige methoden zijn echter niet erg efficiënt, omdat maar een klein percentage van de suikers kan worden omgezet in bruikbare producten. Het is Meijnen gelukt door het eetgedrag van een bacterie aan te passen en de bacterie vervolgens te trainen, om suikers om te zetten in verwerkbare stoffen, om zo niets van het GFT verloren te laten gaan.

Hiervoor wordt lignocellulose gebruikt, een complexe structuur in de stengel en bladeren van planten die hun stevigheid geeft. Door lignocellulose voor te behandelen worden de aanwezige lange suikerketens gebroken, waardoor er losse suikermoleculen vrijkomen. Die suikermoleculen kunnen vervolgens door bacteriën en andere micro-organismen worden omgezet in chemicaliën als basis voor bioplastics.

B-Basic

Het promotieonderzoek van Jean-Paul Meijnen is gefinancierd door het B-Basic Consortium en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Binnen B-BASIC (Bio-based Sustainable Industrial Chemistry) werken Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en de industrie samen. Het programma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe concepten voor de duurzame productie van energie en chemicaliën.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum: