Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Toekomstig GLB moet investeren in duurzame voedselsystemen'

De Europese Commissie heeft in de mededeling 'GLB 2020' haar visie op het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) geformuleerd. Naar aanleiding van de gepresenteerde denkpistes beklemtoont IFOAM, de internationale koepelorganisatie voor biologische landbouw en voeding, het belang van duurzame landbouwsystemen bij de vormgeving van het toekomstige beleid.

"In 'The CAP towards 2020' wordt de bijzondere kwaliteit van biologische producten erkend. Daarom is het noodzakelijk om de biologische kwaliteitsregeling als een beleidsinstrument verder te versterken", vertelt Christopher Stropes, voorzitter van de OFAEM EU-group. Bio-landbouw voorziet consumenten niet alleen van voedsel van hoge kwaliteit, maar is ook een sluitende aanpak om oplossingen te leveren voor uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Tegelijkertijd bevordert het ook het dierenwelzijn."

"Wij benadrukken de noodzaak van een nauwgezette uitvoering van deze doelstellingen, daarom moet het gemeenschappelijk landbouwbeleid gericht zijn op de ondersteuning van deze doelstellingen", voegt Thomas Fertl, vice-voorzitter van de IFOAM EU-group toe. "We verwelkomen het feit dat de Commissie de noodzaak inziet om te investeren in zowel economische- als milieu-prestaties. Om dit te realiseren moeten alle toekomstige GLB-betalingen aan de duurzaamheidsdoelstellingen gemeten worden. Bio-landbouw moet voorrang krijgen omdat het een langetermijninvestering is in voedselveiligheid en het verbetert de bodemkwaliteit."