Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bevindingen Amerikaans onderzoek:

'Intensieve zuivelbedrijven veel schadelijker voor milieu dan bio-bedrijven'

De Britse Soil Association heeft een rapport naar buiten gebracht waaruit blijkt dat ('super dairies') een veel grotere impact op het milieu en de dierenwelzijn hebben dan biologische systemen.

De directeuren van 'Nocton Dairies' claimen dat de ontwikkeling van hun stal positieve gevolgen zal hebben voor het milieu en de dierenwelzijn. Uit het rapport 'A Dairy Farm's Foodprint: Evaluating the Impacts of Conventional and Organic Farming Systems' blijkt het tegendeel. De bevindingen zijn gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs dat gepubliceerd is door het 'Organic Center'.Een aantal van de belangrijkste bevindingen:

Het aantal geruimde koeien doordat de koe gezondheidsproblemen heeft of een dalende productie is bij de conventionele Holstein-kudde met 27 procent een stuk hoger dan bij de biologische Jersey-kudde met 15 procent. Het aantal lactaties in het productieve leven van de conventionele koeien is 2,1, bij de bio-Jersey 4,5. Ook de gemiddelde leeftijd van de bio-koe is met 6,45 jaar een stuk hoger dan de conventionele koe met 4,72 jaar.

Ook qua milieu-impact presteert de bio-koe beter. Zo produceert de bio-koe slechts 138 kg methaan per jaar, tegenover 243 kg voor de conventionele Holstein. Voor de voeding van de conventioneel koe is 8,3 kg herbiciden vereist en 1,3 kilogram insecticiden.

Emma Hockridge van de Soil Association: "Dit nieuwe onderzoek bewijst hoe slecht de intensieve zuivelbedrijven voor het milieu zijn. Het bevestigt wat ons gezonde verstand ons vertelt: wanneer melk in een minder intensieve manier wordt geproduceerd, zoals in de biologische systemen, is dit niet alleen beter voor de koeien, maar ook beter voor het milieu."