De directeuren van 'Nocton Dairies' claimen dat de ontwikkeling van hun stal positieve gevolgen zal hebben voor het milieu en de dierenwelzijn. Uit het rapport 'A Dairy Farm's Foodprint: Evaluating the Impacts of Conventional and Organic Farming Systems' blijkt het tegendeel. De bevindingen zijn gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs dat gepubliceerd is door het 'Organic Center'.

Een aantal van de belangrijkste bevindingen:
Het aantal geruimde koeien doordat de koe gezondheidsproblemen heeft of een dalende productie is bij de conventionele Holstein-kudde met 27 procent een stuk hoger dan bij de biologische Jersey-kudde met 15 procent. Het aantal lactaties in het productieve leven van de conventionele koeien is 2,1, bij de bio-Jersey 4,5. Ook de gemiddelde leeftijd van de bio-koe is met 6,45 jaar een stuk hoger dan de conventionele koe met 4,72 jaar.
Ook qua milieu-impact presteert de bio-koe beter. Zo produceert de bio-koe slechts 138 kg methaan per jaar, tegenover 243 kg voor de conventionele Holstein. Voor de voeding van de conventioneel koe is 8,3 kg herbiciden vereist en 1,3 kilogram insecticiden.
Emma Hockridge van de Soil Association: "Dit nieuwe onderzoek bewijst hoe slecht de intensieve zuivelbedrijven voor het milieu zijn. Het bevestigt wat ons gezonde verstand ons vertelt: wanneer melk in een minder intensieve manier wordt geproduceerd, zoals in de biologische systemen, is dit niet alleen beter voor de koeien, maar ook beter voor het milieu."