Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemiddelde jaarlijkse kosten: 3500 euro

Klauwproblemen grote kostenpost voor melkveebedrijf

Niet direct zichtbare kosten als melkproductieverliezen en verlengde tussenkalftijd blijken bij klauwaandoeningen grote kostenposten. Per aanwezige melkkoe kosten klauwaandoeningen op een gemiddeld melkveebedrijf jaarlijks 53 euro. De ziekte van Mortellaro kost de Nederlandse veehouder jaarlijks het meest. Dat blijkt uit de eerste resultaten van promotieonderzoek van Mariëlle Bruijnis aan Wageningen University, beschreven in het vakblad Veeteelt.

Klauwaandoeningen zijn een veelvoorkomend probleem in de melkveehouderij. Ongeveer 80 procent van de koeien heeft op enig moment in het jaar last van een klauwaandoening. Ongeveer een kwart van deze dieren is zichtbaar kreupel. Het grootste deel van de dieren is minder duidelijk kreupel. Daardoor wordt de mate van het probleem van klauwaandoeningen vaak onderschat. Wat zijn echter de economische gevolgen van klauwaandoeningen voor een melkveehouder? En wat betekenen klauwaandoeningen voor het welzijn van de koe?

Gemiddelde jaarlijkse kosten: 3500 euro

In het promotieonderzoek zijn voor het eerst de kosten berekend van zowel subklinische als klinische klauwaandoeningen. Daarbij is gebruik gemaakt van een model dat de economische schade als gevolg van deze aandoeningen berekent. Op een gemiddeld melkveebedrijf met 65 melkkoeien variëren de jaarlijkse kosten tussen 2300 en 5000 euro, met een gemiddelde van 3500 euro. Dat komt neer op 53 euro per aanwezige melkkoe.

Betere preventie en snellere aanpak nodig

Klinische klauwaandoeningen – waarbij de koeien zichtbaar kreupel lopen – veroorzaken tweederde van de kosten. De subklinische klauwaandoeningen veroorzaken een derde van de kosten. De ziekte van Mortellaro kost de veehouder op jaarbasis het meest, maar ook een zoolzweer en de veelal subklinische stinkpoot veroorzaken veel kosten. Niet direct zichtbare kosten zoals melkproductieverliezen vormen echter het leeuwendeel van de totale kosten. Daaruit kan worden geconcludeerd dat betere preventie en snellere aanpak van klauwaandoeningen kunnen leiden tot een aanzienlijke daling in de kosten als gevolg van klauwaandoeningen. Volgens simulatieberekeningen is met een goede preventie 23 euro per koe per jaar te besparen op kosten van klauwaandoeningen.

Inzicht in de kosten, verdeeld naar kostenposten en naar de verschillende aandoeningen, maakt hoe dan ook duidelijk dat klauwproblemen onverminderd veel aandacht verdienen!

Contact informatie: Mariëlle Bruijnis, departement Dierwetenschappen van Wageningen University.

Bekijk hier het volledige artikel.

Bron: BioKennis


Publicatiedatum: