Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: veel importproducten voldoen niet aan de eisen

Uit een onderzoek van het Franse bureau 'Expansion' blijkt dat veel bio-producten die geïmporteerd worden, niet voldoen aan de eisen. Ze kunnen zelfs veel beschermingsmiddelen bevatten. Een goede reden dus om de Franse bio-teelt te bevorderen en de controles aan te scherpen.

Volgens de controleurs komt de fraude meestal uit landen buiten de EU, zoals Kenia, China, Chili, Argentinië, Israël, Turkije, Egypte en Madagaskar. In Europa komt het merendeel uit Spanje, Italië en Roemenië.Deze overtredingen zijn te verklaren door de zeer slechte regelgeving in veel landen. Verschillende landen interpreteren de Europese regelgeving in de richting die bij hen past. Bovendien variëren de controles van land tot land sterk.

In Frankrijk controleert Ecocert elk bedrijf gemiddeld 1,6 keer per jaar, 30 procent van de bezoeken is onaangekondigd. In Spanje is 17 procent van de controles een verrassingsbezoek. In Roemenië zijn slechts 5 procent onaangekondigd.

De Franse bio-markt groeit sterk, de regulering ervan is nauwelijks bij te benen. En hier profiteren natuurlijk fraudeurs van. Het risico op gewasbeschermingsmiddelen in bio-eten blijft natuurlijk lager dan wanneer je producten uit de intensieve landbouw eet.