Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gastvrijheid belangrijk op Adriana-hoeve

'Contact met de koeien is het leukst'

Tholen - Dirk Kool werkt met veel enthousiasme op zijn bedrijf de Adriana-hoeve aan de Haardijk in Linschoten. Hij houdt melkvee en varkens. "Ik heb dit bedrijf in 1985 overgenomen van mijn schoonouders. Dat wordt dit jaar dus 25 jaar. We pachten het van Landgoed Linschoten. Zelf ben ik boerenzoon, dus wat dat betreft is het niet vreemd dat ik hier beland ben. Al is mijn opleiding weg- en waterbouw wel een heel andere richting." Zijn schoonvader was erg blij dat hij het toch wilde doen. Hij had namelijk nog geen opvolger.


Dit kalfje zit nog even apart

"Dit was toen in een moeilijke periode. Het melkquotum stond vast. Veel mensen begrepen het dan ook niet." Toch heeft Dirk er geen moment spijt van gehad. Dit geldt ook voor de overstap naar biologisch. "Ik wist waar ik aan begon. Het ging gewoon kriebelen. Daarom heb ik de stap toch gemaakt. Mijn schoonvader werkte eigenlijk al grotendeels al biologisch. Hij was echter niet gecertificeerd."De Adriana-hoeve houdt sinds 1990 ook biologische varkens. "Hiermee zijn we de langstleverende varkensboer aan De Groene Weg. Wij waren toen één van de eersten." Voor de vleesvarkens is op een gegeven moment een nieuwe stal gebouwd. "De biggetjes komen van Coen Bosch vandaan. Dit past voor wat betreft de arbeid het beste bij dit bedrijf. Het gaat prima zo."


Dit varken geniet zichtbaar van de ruimte

Qua inkomsten komt drie kwart van de melkkoeien en een kwart van de varkens. We houden 500 vleesvarkens en 75 melkkoeien.” Dirk heeft geen melkrobot. "Hier moet je echt aan toe zijn, ik heb er geen behoefte aan. Misschien dat mijn zoon hier in de toekomst wel voor zal kiezen." Zoon Gerben is de beoogde opvolger, hij studeert op dit moment nog aan de Hogere landbouwschool.

"Het leukst vind ik het contact met de koeien. Dit levert ook meteen een heleboel informatie op. Wanneer ze de wei ingaan kun je ze meteen checken. En dit kan natuurlijk ook tijdens het melken in de melkput." De koeien zijn een kruising van drie rassen, waaronder de Holstein Frisian en Montbéliarde. "Hierdoor krijg je een sterkere koe."Op het bedrijf loopt ook een vriend van het gezin rond. "In het verleden heb ik hier een koe geadopteerd. Zo is het eigenlijk begonnen. Ik kan hier alles doen wat ik thuis niet doe. Lekker in de polder pinken tellen bijvoorbeeld", vertelt Kees. Het gezin vindt het fijn wanneer hij langskomt. "Al is het maar voor een uurtje. Ze kunnen me ook altijd bellen als ze extra handen nodig hebben. Ik kom hier echt voor mijn ontspanning." Kees vertelt dat dit ook wel het bijzondere is aan het bedrijf, of liever gezegd de familie Kool. "Ze zijn enorm gastvrij en heel enthousiast."


Kees en Dirk bij de koeien in de stal

De familie Kool doet ook aan huisverkoop van vlees. "De zogenaamde huisslachting, dit moet je niet te letterlijk nemen. Men bestelt per mail en kan het vlees dan hier ophalen. Een vaste groep ontvangt deze mail. Belangrijk is wel dat men vleesliefhebber is. En ze moeten natuurlijk moeite nemen om hiernaartoe te komen. Al combineren velen het met een rondje fietsen." Ook Kees koopt nergens anders dan bij Adriana-hoeve. "Ik weet zo precies waar het vandaan komt, dat ze goed verzorgd zijn."

"Je merkt dat bio wat meer 'body' krijgt. Dit is een goede ontwikkeling. Tien jaar geleden was het zo dat er maar één schandaal nodig was om de sector te laten omvallen. Nu zit het wel goed." Dirk noemt ook de professionelere afzetmogelijkheden als teken van de groei. Een tijd geleden was het gewoon wat meer onzeker, nu is het beter geordend." Ook de Adriana-hoeve zal met de tijd mee blijven gaan. "Mogelijk wordt er in de toekomst nog een stal bijgebouwd."

Voor meer informatie:

Dirk Kool
De Adriana-hoeve
Haardijk 10
3461 AB LINSCHOTEN
(0348) 41 00 51
www.adriana-hoeve.nl