Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melkveehouderij-ontwerpen vanuit de behoeften

Ontwerpen stalsystemen familiekudde-concept op een rij

De familiekudde is een van de vele voorbeelden van praktijkprojecten die bijdragen aan de duurzaamheidssprong in de veehouderij. In deze brochure staan innovatieve stalconcepten rondom familiekuddes om toekomstige melkveehouders te prikkelen en meer af te stemmen op behoeften van dier en maatschappij.

Met een familiekudde is een grote slag op het gebied van dierenwelzijn mogelijk. De kalveren, pinken, droogstaande koeien en melkkoeien zitten in één groep. Een vaste samenstelling in de groep geeft rust in de koppel en past bij de natuurlijke omstandigheden van het dier. In de brochure 'familiekudde' van het programma 'ontwerpen voor systeeminnovatie' staan een drietal ontwerpen voor stalsystemen met het familiekudde concept.

De ontwerpen in deze brochure laten zien dat je met een aantal conceptuele veranderingen het dierenwelzijn flink kunt verbeteren. Dit is goed voor de gezondheid en levensduur van de koeien. Hierdoor sluit het huisvestingssysteem beter aan bij de behoeften van de koe en de maatschappij. De prikkelende ontwerpen zijn klaar. In het netwerk Familiekudde denken melkveehouders na over hoe ze het concept kunnen aanpassen aan hun omgeving en managementtype tot unieke bedrijfsplannen.

Contact informatie: Arni Janssen, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: