Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onder meer Bioland en Demeter sluiten zich aan

Duitse organisaties werken samen aan groen landbouwbeleid

Afgelopen zondag is in Baden-Württemberg een nieuwe vereniging opgericht. De vereniging 'Bäuerliche Landwirtschaft für Umwelt und Verbraucher' zet zich in voor landbouw dat goed is voor milieu en consument. Onder meer Bioland, Demeter en de Duitse vereniging voor Milieu en Natuurbehoud (des Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland - BUND) zijn aangesloten. Evenals de Duitse federatie van melkveehouders, BDM (Bundesverbands Deutscher Milchviehhalter).

Leider van het bondgenootschap is Berthold Weber van Bioland. Hij zegt dat het niet de moeite waard is om goedkope producten vanuit Brazilië te importeren, wanneer deze ook in eigen land geproduceerd kunnen worden. "Duurzaamheid moet voor de consument duidelijker zichtbaar worden. We moeten de voorwaarden scheppen waardoor de consument bereid zal zijn om meer te betalen voor duurzame landbouwproducten.

Brigitte Dahlbender van BUND roept op om de biodiversiteit te bevorderen. Ook vraagt ze de regering om een meer ecologisch landbouwbeleid te ontwikkelen. "Er moet een einde komen aan een landbouwbeleid waarin bedrijven zonder enig respect voor het milieu een significant bedrag toegewezen krijgen. Publiek geld moet in de toekomst worden besteed aan sociaal wenselijke diensten, zoals het behoud van biodiversiteit, klimaat en bescherming van het grondwater."

Romuald Schaber van het BDM pleit voor eerlijke melk. "Hoe kan gesproken worden over een succesvol landbouwbeleid wanneer het lot van duizende regionale boeren die hoogwaardig voedsel produceren op het spel staat?"