Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Waterbuffels zijn zachtaardig en nieuwsgierig"

Stoere dieren op De Stoerderij

Tholen - De Stoerderij. Een naam zegt ook in dit geval veel. Het gaat inderdaad om een boerderij met stoere dieren. "Ik ben een startende boer. Op dit moment bezig met de opleiding biologische landbouw. Ik wilde alvast aan de slag gaan, maar wel met iets origineels. Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met waterbuffels. Dit was hartstikke leuk. Vandaar dat ik uitkwam bij het biologisch houden van deze dieren", vertelt eigenaar Arjan Swinkels in het weiland in het Brabantse Son en Breugel.



"Met de buffelmelk kan onder meer mozzarella gemaakt worden. Dit is toch wel het bekendste product. Omdat de dieren erg duur zijn, ben ik bewust klein begonnen." Sinds 4 september heeft hij 9 vrouwelijke kalveren in zijn bezit. "Het is voor burgers erg leuk om met ze te knuffelen. Het zijn echt bijzondere dieren. Wanneer je langs loopt willen ze allemaal een aai hebben. Ook zijn de erg nieuwsgierig." Hij vindt het erg leuk om mensen over de dieren te vertellen. Dit merk je al snel.



Arjan leert de dieren steeds beter kennen. "Ik ontdek steeds nieuwe dingen. Zo zijn ze heel zachtaardig en willen ze alles wat ze tegenkomen onderzoeken." Hij heeft een adoptieprogramma in het leven geroepen. "Er was al een dergelijk programma voor de koe en de kip, dus waarom niet voor de waterbuffel? Geïnteresseerden mogen de dieren een naam geven. Er loopt nu al een Bella, Buffeltje en Lobke rond." Omdat hij slechts een aantal dieren heeft, is het ook mogelijk om donateur te worden wanneer het dier al een naam heeft.



De buffels worden op dit moment nog niet gemolken, hier zijn ze nog te klein voor. De jongste is half juni dit jaar ter wereld gekomen. "Ook zal ik me nog verder moeten verdiepen in de verwerking van de melk. Eerst is het zaak dat de dieren goed gaan groeien."

Het omschakelingstraject is overigens nog gaande. Het eerste perceel dat door De Stoerderij gebruikt wordt, is sinds september van dit jaar aangemeld voor omschakeling. Volgend jaar zullen ook de waterbuffels omgeschakeld kunnen worden naar bio-gecertificeerde dieren.

Voor meer informatie:

Arjan Swinkels
Biologische waterbuffelboerderij De Stoerderij
06 13947995
www.destoerderij.nl