Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gidi Smollers adviseert over aanpassing bedrijfsvoering

'Antibioticagebruik kan met helft gereduceerd worden'

De maatschappij krijgt steeds meer moeite met de nadelen van antibiotica voor de volksgezondheid: resistente bacteriën die niet meer op de gebruikelijke geneesmiddelen reageren. De ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) willen daarom in 2013 een reductie van het antibioticagebruik van 50 procent en uitkomen op het niveau van 1999. Gidi Smolders van Wageningen UR stelt in V-Focus dat melkveebedrijven (gemakkelijk) met de helft toe kunnen als zij de bedrijfsvoering aanpassen.

In de melkveehouderij worden antibiotica vooral gebruikt ter voorkoming van mastitis tijdens de droogstand (preventief) en voor behandeling van mastitits (curatief). Ook voor het genezen van kalverdiarree, navel- en longontsteking, dikke hakken en tussenklauwontsteking wordt antibiotica gebruikt en bij keizersneden ter preventie van ontstekingen. Kan het gemiddelde melkveebedrijf met de helft minder toe? Dat hangt natuurlijk mede af van de hoeveelheid die nu gebruikt wordt. Bedrijven die antibiotica alleen in uiterste noodzaak gebruiken, kunnen nauwelijks winst boeken. Bedrijven die fouten in het management verdoezelen met antibiotica en veel antibiotica preventief gebruiken, kunnen de gewenste vermindering van antibioticagebruik met een aangepaste bedrijfsvoering (gemakkelijk) realiseren.

Koe gezond houden

Preventieve maatregelen op allerlei terreinen vormen de basis voor het gezond houden van de koeien: een koe fokken die bij het bedrijf past, goed voeren en huisvesten, goede verzorging, geen stress bij de veehouder, zorgen voor balans in het bedrijf. Een koe met een goede weerstand krijgt de kans om zelf te genezen. Verminderen van antibiotica begint dus bij de veehouder: die moet het echt willen en zijn management aanpassen om het te realiseren. In de praktijk zijn voorbeelden – ook van gangbare bedrijven – dat het ook met geen of weinig antibiotica heel plezierig boeren is. Er wordt een gezond product geleverd zonder onveilige bijwerkingen voor consument en maatschappij!

Meer weten? Klik dan hier voor het volledige artikel in V-focus van augustus 2010.

Contact informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: