Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorkomen is echt beter dan genezen

Medicijngebruik kan verminderen door stress te vermijden

Livestock Research van Wageningen UR meldt in V-Focus dat in een Europees project op biologische melkveebedrijven welzijn en gedrag van koeien worden gescoord. Door de resultaten samen met management- en gezondheidskengetallen te verwerken in een bedrijfsspecifiek welzijns- en gezondheidsplan, kan het medicijngebruik verminderen doordat koeien beter gezond blijven.

In de discussie over beperking van antibiotica kunnen de ervaringen uit dit Europese project goed worden gebruikt. Voorkomen van ziekte is namelijk de enige effectieve manier om het medicijngebruik te kunnen verminderen. Het gaat er in de eerste plaats om stress te vermijden en daardoor een betere weerstand te krijgen.

Kijk naar de koe

Het beperken van medicijnen bij melkvee moet beginnen met het creƫren van een omgeving die bij de koe past. Aan de koe kun je zien of dat zo is. Door planmatig op die bevindingen te reageren en de bedrijfsvoering aan te passen, kan winst geboekt worden. Koeien in een goede conditie, zonder stress en zonder verwondingen kunnen tegen een stootje en zullen ook bij beperkt medicijngebruik gezond blijven.

Contact informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: