Voorkomen is echt beter dan genezen

Medicijngebruik kan verminderen door stress te vermijden

Livestock Research van Wageningen UR meldt in V-Focus dat in een Europees project op biologische melkveebedrijven welzijn en gedrag van koeien worden gescoord. Door de resultaten samen met management- en gezondheidskengetallen te verwerken in een bedrijfsspecifiek welzijns- en gezondheidsplan, kan het medicijngebruik verminderen doordat koeien beter gezond blijven.

In de discussie over beperking van antibiotica kunnen de ervaringen uit dit Europese project goed worden gebruikt. Voorkomen van ziekte is namelijk de enige effectieve manier om het medicijngebruik te kunnen verminderen. Het gaat er in de eerste plaats om stress te vermijden en daardoor een betere weerstand te krijgen.

Kijk naar de koe

Het beperken van medicijnen bij melkvee moet beginnen met het creëren van een omgeving die bij de koe past. Aan de koe kun je zien of dat zo is. Door planmatig op die bevindingen te reageren en de bedrijfsvoering aan te passen, kan winst geboekt worden. Koeien in een goede conditie, zonder stress en zonder verwondingen kunnen tegen een stootje en zullen ook bij beperkt medicijngebruik gezond blijven.

Contact informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.