Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wil zo min mogelijk ingrijpen in de groepsamenstelling

Melkveehouder Gerard Kok bekijkt mogelijkheden Familiekudde

In de melkveehouderij worden houderijsystemen ontwikkeld die beter aansluiten bij de behoeften van het dier en de maatschappij. De familiekudde is zo’n houderijsysteem: het kalf wordt bij de koe gelaten, niet onthoornd en de runderen hebben voldoende ruimte en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag te uiten. V-Focus nam een kijkje bij de familiekudde van biologisch melkveehouder Gerard Kok in De Glind (Gld.).

Het project Familiekudde is een samenwerking tussen een praktijknetwerk van veehouders, het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR Livestock Research. De nadruk ligt op het creëren van een natuurlijke leefomgeving voor het melkvee, waarbij rekening wordt gehouden met de economische haalbaarheid, het milieu, de diergezondheid en het bedrijfsmanagement.

Stabiele groep

Op het bedrijf van Kok lopen niet alleen de jonge kalveren in de kudde, ook de droogstaande dieren blijven gewoon in de groep. Alleen het jongvee tot 2 jaar loopt (nog) niet in de kudde. De veehouder wil zo min mogelijk ingrijpen in de groepsamenstelling, omdat een stabiele groep veel rust onder de dieren geeft.

Ronde stal

Nog dit jaar hoopt Kok een nieuwe stal te realiseren voor het melkvee. Binnen het project Familiekudde werden drie ontwerpen gemaakt: Rechthoek, Basaal en Rond. De ronde stal spreekt Kok het meest aan, vanwege zijn vorm en lichte constructie. Verder kent deze stal geen hoeken, waardoor dieren gemakkelijk kunnen uitwijken en niet in een hoek gedreven kunnen worden. Dat laatste is met een gehoornde kudde nog belangrijker. Bovendien voegt de stal zich door zijn ronde vorm goed naar het landschap en heeft de windrichting minder invloed op het stalklimaat. Nadeel is dat er geen stukje aangebouwd kan worden als de veestapel uitbreidt. Kok durft het echter wel aan met dit voor Nederland totaal nieuwe ontwerp.

Klik hier om het hele artikel in V-focus te lezen.

Contact informatie: Ingrid van Dixhoorn, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: