Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eindverslag wordt in december verwacht

Scenario's toekomst bio-melkveehouderij worden in beeld gebracht

Om een bedrijfsstrategie richting 2020 te ontwikkelen moet je een beeld hebben hoe de wereld er dan uit kan zien. Daarom beschrijft een trendonderzoek vier mogelijke wereldbeelden ofwel scenario's. Deze zijn samengesteld op basis van een 70-tal trends die door mensen van binnen en buiten de veehouderij zijn benoemd.
 
Als één van deze wereldbeelden werkelijkheid wordt, wat zijn dan de consequenties daarvan, hoe moet ik daar dan nu al met mijn bedrijfsontwikkeling rekening gaan houden? Dat is de vraag die de Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders, en haar leden bezighoudt.

Punt aan de horizon; visie 2020

De Natuurweide miste een punt aan de horizon. Een punt waar biologische melkveehouders rekening mee kunnen houden bij de ontwikkeling van hun bedrijfsstrategie richting 2020. Om deze vraag te beantwoorden is een Visie 2020 uitgewerkt. Deze visie beschrijft de wensen van biologische melkveehouders en geeft een schets van een robuuste biologische melkveesector, die onderscheidend is en aansluit bij de duurzaamheidswensen van de samenleving anno 2020. De Natuurweide is initiatiefnemer van dit onderzoek en voert het uit in samenwerking met Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut en De Warmonderhof.

Toekomstige trends

Het onderzoek is gestart in december 2009 met drie bijeenkomsten, waar circa 70 mensen zo’n 70 belangrijke maatschappelijke (zekere en onzekere) trends richting het jaar 2020 hebben geïdentificeerd. Tijdens de BioVAK in januari 2010 zijn deze trends gecommuniceerd met de bezoekers van de Natuurweidestand. Ruim 200 bezoekers hebben daar aangegeven welke drie trends volgens hen de belangrijkste zijn. Het projectteam heeft samen met Van de Bunt Advies deze trends uitgewerkt in vier toekomstbeelden of werelden.

Toekomst in twee richtingen
Bij het beschrijven van de vier toekomstbeelden is onderscheid gemaakt in ontwikkelingen in twee richtingen, visueel weergegeven langs resp. de verticale as en de horizontale as.

Verticaal: de mate van technologische interventie die is toegestaan in de voedselproductie; van een hoog technologisch ontwikkelde samenleving (wat technisch kan, is ook toegestaan) tot een laag technologisch ontwikkelde samenleving.
Horizontaal: de mate waarin de overheid of vrije markt de boventoon voert; van volledige marktwerking naar volledige overheidsregulering.

Vier werelden

Uitgaande van deze twee richtingen hebben de onderzoekers veel aandacht besteed aan het helder en beknopt beschrijven van vier toekomstbeelden (werelden) in 4 A4-tjes, die de uitersten van die richtingen beschrijven:

  • technotopia; een wereld met een sterke overheid en een hoog technologische voedselproductie
  • liberalisme; een wereld met een vrije markt en hoog technologische voedselproductie
  • groene beleving; een wereld met een vrije markt en een natuurlijke voedselproductie
  • opgelegde soberheid; een wereld met een sterke overheid en natuurlijke voedselproductie.

Samen scenario's doorleven

In juli en september bespreken biologische melkveehouders tijdens bijeenkomsten deze werelden. De deelnemers worden ingedeeld in vier groepen en elke groep ‘doorleeft’ één van de vier wereldbeelden. Ze bediscussiëren niet of ze waar zijn of niet, maar bekijken de geschetste toekomst vanuit een lerende houding; als dit toekomstbeeld werkelijkheid wordt, wat betekent dat dan voor de biologische melkveehouderij en welke strategie past daarbij voor mij en mijn bedrijf?

Versterking melkveehouderij

De resultaten van dit onderzoek helpen om de bedrijfsontwikkeling en daarmee de concurrentiekracht de melkveehouderij te versterken. Ook kan de Natuurweide hierdoor betere strategische keuzes te maken voor onderzoeksvragen en voor activiteiten gericht op regelgeving richting overheid en SKAL.

In december wordt een eindverslag van dit project verwacht.

Meer weten over dit project en over de wereldbeelden? Kijk op www.denatuurweide.nl.

Contact informatie: Maarten Vrolijk, Livestock Research Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: