Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Runderturbeculose-uitbraak bij melkveehouder in Exmorra

Op het melkveebedrijf van Bouke Wiersma in Exmorra is rundertuberculose geconstateerd bij de slacht van een koe. Nog eens dertig koeien reageerden positief op een tbc-test. De koeien zijn gedood om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Runder-tbc is besmettelijk voor mensen, zo meldt het ministerie van LNV. De besmettingskans is evenwel klein. De ziekte komt bij dieren vaak pas aan het licht bij de slachtcontrole.

Veearts verrast

Veearts Jaap Harkema uit Bolsward is verrast door de uitbraak van koeien-tcb op een melkveebedrijf in Exmorra. Harkema kwam op het bedrijf van Bouke Wiersma vanwege een zieke koe en constateerde dat de longen van het beest niet goed waren.

Nadat het beest geslacht en onderzocht was, kwam de tbc naar voren. 28 koeien zijn daarop afgemaakt. Het bedrijf is op slot gezet en mag geen vee verhandelen. Dat geld ook voor tientallen bedrijven die koeien gekocht of verkocht hebben aan het bedrijf.

Bron: Leeuwarder Courant, Drimble
Publicatiedatum: