Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedinsspecialist Robert Rémy reageert op conclusie Gezondheidsraad:

'Biosector moet duurzame karakter biolandbouw beter benadrukken'

Het is niet te bewijzen dat biologische producten gezonder zijn dan reguliere producten, zo stelt de Gezondheidsraad. Koren op de molen van de biosceptici, maar ruim onvoldoende om liefhebbers op andere gedachten te brengen.

"De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen", zo schrijft ontslagnemend minister Gerda Verburg in een brief aan het Nederlandse parlement.

"Bij mijn weten zijn er inderdaad geen studies die écht hebben kunnen aantonen dat bio ziektes kan helpen voorkomen", bevestigt Robert Rémy, voedingsspecialist van Test-Aankoop. "In onze voedingstests blijkt dat biovoeding doorgaans wel minder additieven en residu's van pesticiden of zelfs antibiotica bevat, maar er zijn helaas altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. De wetgeving mag nog zo strikt zijn, als de controle niet even streng is, zullen er altijd misbruiken zijn."

"Eigenlijk krijgt de biosector hier een koekje van eigen deeg: het was en is geen goed idee om de promotie te veel toe te spitsen op de voedingskundige gezondheidsaspecten. Ze zouden er beter aan doen het duurzame karakter van de biolandbouw, het respect voor de omgeving en de bodem en het verstandig omspringen met water en energie te benadrukken, want ook dát is biovoeding, en ook daarvoor koopt de consument bio."

Bron: BioForum
Publicatiedatum: