Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GIA: groene verpakkingen krijgen een boost door klimaatverandering

Over de hele wereld krijgen groene verpakkingen steeds vaker de voorkeur. Dit blijkt uit een analyse van GIA (Global Industry Analysts). De wereldwijde markt voor duurzame verpakkingen wordt geraamd op 142,42 miljard dollar in 2015. De groei komt volgens het GIA-verslag met name door het toegenomen milieubewustzijn en de overheidsinitiatieven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

In tegenstelling tot andere segmenten van de verpakkingsindustrie is voor de markt voor duurzame verpakkingen in de periode 2008-2009 een indrukwekkende groei geregistreerd. Dit segment lijkt immuun voor de economische neergang. Europa en de VS zijn de belangrijkste duurzame verpakkingsregio's, ze zijn samen goed voor meer dan 70 procent van de mondiale markt. Diverse bedrijven gebruiken 'groene' verpakkingen als marketinginstrument, ze spelen hiermee in op de wereldwijde trend.

In de VS is met een aandeel van bijna 90 procent van de totale vraag, de markt voor gerecycled materiaal het grootste. Toch groeit ook de vraag naar biologisch afbreekbare verpakkingen. Vooral in de cosmetische en persoonlijke verzorging-sector neemt de vraag hiernaar toe. In Europa zijn de laatste twee jaar meer dan 600 nieuwe schoonheidsproducten met een groen label geïntroduceerd.

Steeds meer voedingsbedrijven introduceren plannen om over te gaan op duurzame verpakkingen. De medische sector blijft nog steeds achter als het gaat om het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen. Dit wordt vooral tegengehouden door kostenoverwegingen en regelgeving.

16-08-10