Amerikaanse onderzoeker: Berichtgeving in media over biologisch ten onrechte positiever

Volgens Doug Powell, onderzoeker aan de Universiteit van Kansas, is de berichtgeving over biologisch ten onrechte positiever dan over conventionele voeding. Powel is professor in de voedselveiligheid en co-auteur van een artikel over de berichtgeving omtrent de biologische landbouw in Noord Amerikaanse kranten dat recentelijk in de 'British Food Journal' gepubliceerd is.

De studie is gebaseerd op een onderzoek dat Powell samen met twee collega's tussen 1999 en 2004 heeft uitgevoerd in Canada. Het team onderzocht hoe thema's over biologische voeding en landbouw besproken werden in de kranten. In totaal zijn 618 artikelen geanalyseerd op toonzetting, onderwerp en thema's met betrekking tot voedselveiligheid, milieu en de menselijke gezondheid.

De prominente onderwerpen van de artikelen bleken genetische manipulatie, pesticiden en biologische landbouw. In 41,4 procent was de toon neutraal, 36,9 procent had een positieve toon, 15,5 procent was gemengd en 6,1 procent was negatief.

"Wij hebben geconcludeerd dat artikelen over de biologische productie in de geselecteerde periode zelden negatief waren, 'zei hij. "Biologische landbouw is vaak geportretteerd in de media als een alternatief voor de vermeende onveilige en milieuonvriendelijke moderne landbouwmethoden. Dat betekent dat biologisch vaker gedefinieerd werd als iets dat het niet is, dan wat het wel is."

"Deze niet neutrale berichtgeving heeft de Amerikaanse bevolking de afgelopen jaren beïnvloed", zegt Powell.

22-07-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven