Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooral zuivelsector floreert

Oostenrijk: geweldige groeicijfers voor markt voor biologische voedingsmiddelen

De groeicijfers voor biologische voedingsmiddelen in Oostenrijk zijn enorm. Alleen de telers merken daar weinig van. De Oostenrijkers kopen meer biologische voeding dan ooit. De omzet is de afgelopen maanden geƫxplodeerd. Gedurende de eerste vier maanden van dit jaar steeg de biologische omzet van Spar, Billa, 'Hofer und Co.' met 30 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Kwantitatief was er zelfs een toename van 40 procent. Dit valt te concluderen uit een recente marktanalyse van de agrarische markt van Oostenrijk.

Werner Lampert, bio-goeroe van Hofer, ziet dat de binnenlandse biologische markt echt in beweging is. Hij ontwikkelde voor Hofer een eigen merk 'Terug naar de oorsprong', dit merk kwam halverwege vorig jaar op de markt. Dit was voor vele biologische telers een verrassing. Intussen heeft de discounter 25 procent van de markt in bezit. Ook bij andere grote winkelketens ligt de autonome omzet dit jaar hoger. "Wij zien nog steeds een aanzienlijke stijging vergeleken met vorig jaar", aldus Nicola Berkmann, woordvoerster van de Spar.

Vooral de zuivelsector floreert. Zo is in de eerste vier maanden van dit jaar 76 procent meer boter verkocht, 55 procent meer melk en de verkoop van biologische kaas is met 51 procent toegenomen. Ook de verkoop van biologische verse groente en fruit is met ongeveer 9 procent sterk toegenomen. De verkoop van biologische aardappelen steeg met 11,5 procent.

De groeispurt heeft ook de analist John Mayr verrast. Hij noemt vooral het toenemende belang van duurzaamheid als reden. Dit werkt in het voordeel van de biologische sector. Ook de prijs is belangrijk. Het prijsverschil tussen gangbare en biologische producten is kleiner geworden. In veel sectoren daalden de biologische voedselprijzen sterk. De biologische telers zijn daar niet zo blij mee. "Zij merken erg weinig van de groei", zegt Hubert Zamut van 'Bio Austria'. "Het succes komt niet ten uiting in de prijzen voor agrarische producten."

Vooral de melkprijzen zijn zuur voor de biologische boeren. Er is zelfs gedreigd met een boycot, de boeren pleiten voor een prijsaanpassing die een verhoging van de melkprijzen van de boer met vijf cent per liter mogelijk maakt. Ook de biologische graanboeren profiteren niet, zij kampen met enorme overschotten. Er zijn veel naderende faillissementen. Het bureau voor biologische granen is wel in onderhandeling over de richtlijnen zodat ten minste een deel van de oogst voor de afgesproken prijs verkocht kan worden. Dit is tot nu toe zonder resultaat.

07-07-10