Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Momenteel al dagelijks in gebruik

Duitsland: Biokunststof klimt langzaam uit 'nichedal'

Nog steeds is het aandeel van milieuvriendelijke verpakkingsalternatieven die gemaakt zijn uit hernieuwbare grondstoffen in de totale markt erg laag. Verpakkingen en draagtassen zijn nu beschikbaar in een biologisch afbreekbare versie. Zo biedt Aldi bijvoorbeeld naast de conventionele draagtas nu ook een biologisch afbreekbaar versie aan. De draagzak wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare bronnen. Aldi waarschuwt wel dat men onderscheid moet maken. Niet alle producten die uit duurzame bronnen ontstaan zijn, zijn ook daadwerkelijk volledig afbreekbaar.

Met een marktaandeel van iets minder dan 1 procent is de biokunststof nog steeds een niche-product. Toch verwacht 'European Bioplastics' een gemiddelde marktgroei van 15 tot 20 procent. Tegen 2010 verwacht de industrie een wereldwijde stijging van iets minder dan 600.000 naar 1,4 miljoen ton 'bioplastic'. Dit staat in schril contrast met de 260 miljoen ton aan conventionele kunststoffen. De sector kan met name profiteren van de dreigende schaarste van fossiele brandstoffen. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is een ecologisch verantwoorde manier om de uitdagingen van de klimaatverandering en de schaarste aan fossiele grondstoffen aan te gaan meldde een woordvoerder van Aldi.

Tetra-Pak

"Op de lange termijn alleen het bedrijf succesvol zal zijn wanneer het economische en ecologische belang verzoend worden. Daarom is vergroening erg belangrijk voor Tetra-Pak", vertelt Heike Schiffler van de Tetra-Pakgroep. Tetra-Pak levert onder meer sinds eind juni de eerste FSC-gecertificeerde kartonnen drankverpakkingen aan de Duitse markt. Daarnaast willen zij uiteindelijk in de productiebedrijven en in het hoofdkantoor volledig op groene stroom gaan werken. En in 2011 start een pilotproject van Tetra Pak om een sluiting op basis van suikerriet te ontwikkelen.

06-07-10