"IFOAM Organics International: "Groei zet door"

Wereldwijde bio-markt nu goed voor 55 miljard euro

De groei van de wereldwijde biologische markt zet door. De vraag van de consument neemt toe, dit weerspiegelt zich in een aanzienlijke marktgroei van 11,5 procent in de Verenigde Staten, 's werelds grootste biologische markt. Ook werken meer boeren biologisch. Het wereldwijde bio-areaal is gegroeid en 170 landen rapporteren biologische landbouw-activiteiten (voorheen 164). Dit blijkt uit de 2015-editie van de FiBL-IFOAM studie 'The World of Organic Agriculture' (gegevens per eind 2013).

Marktonderzoeksbureau Organic Monitor schat de wereldwijde markt voor biologische producten in 2013 op ongeveer 55 miljard euro. De VS is de grootste markt met 24,3 miljard euro, gevolgd door Duitsland (7,6 miljard euro) en Frankrijk (4,4 miljard euro). In 2013 werd voor het eerst officiële data voor China gepubliceerd (2,4 miljard euro), waarmee het land de vierde grootste biologische markt van de wereld is. De bestedingen per hoofd van de bevolking lagen in Zwitserland en Denemarken het hoogst, met respectievelijk 210 en 163 euro.

"We zijn erg blij met de recente uitstekende wereldwijde groeicijfers", zegt Markus Arbenz, directeur van IFOAM - Organics International. "De positieve milieu-, sociale en economische gevolgen van de sector op de wereldmarkt in het Zuiden en het Noorden bevestigen het belang van de sector."

Twee miljoen producenten

Een recordaantal producenten werd gemeld in 2013. Dit waren er namelijk 2 miljoen. Net als in voorgaande jaren waren de landen met het hoogste aantal producenten India (650.000), Oeganda (189.610) en Mexico (169.703).

43,1 miljoen hectare biologische Landbouwgrond

In totaal werd aan het einde van 2013 op 43,1 miljoen hectare biologische landbouw bedreven. Dit komt neer op een groei van bijna 6 miljoen hectare ten opzichte van de vorige telling. In Oceanië groeide het biologische areaal met 42 procent. Australië is het land met het grootste biologische agrarische gebied (17,2 miljoen hectare, met 97 procent van het gebied dat gebruikt wordt voor begrazing), gevolgd door Argentinië (3,2 miljoen hectare) en de VS (2,2 miljoen hectare).

Veertig procent van de wereldwijde biologische landbouwgrond ligt in Oceanië (17,3 miljoen hectare), gevolgd door Europa (27 procent; 11,5 miljoen hectare) en Latijns-Amerika (15 procent; 6,6 miljoen hectare.

Meer dan 10% van de bio-landbouwgrond in 11 landen

De landen met het grootste aandeel van de biologische landbouwgrond zijn de Falkland Eilanden (36,3%), gevolgd door Liechtenstein (31%) en Oostenrijk (19,5%). In elf landen is meer dan 10 procent van alle landbouwgrond biologisch.

Voor meer informatie: www.ifoam.bio

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven