Vegetarisch

Onderzoek naar vegan melk van tarwezemel

De vraag naar plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten neemt steeds verder toe. Royal Koopmans gaat samen met het Carbohydrate Competence Centre (CCC) onderzoeken op welke manier tarwezemelen gebruikt kunnen worden om plantaardige vlees- en melkproducten te produceren. EiwittransitieHet…

Wetenschapsagenda steunt onderzoek naar diervrij melkeiwit

Vijf breed samengestelde onderzoeksteams met Wageningse wetenschappers gaan aan de slag met interdisciplinaire onderzoekprojecten om wetenschappelijke en maatschappelijke…

Fonio-soep in de maak

De KleinsteSoepfabriek gaat aan de slag met fonio-soep. Eerder deze week hebben Solange Domaye en Jurrien Roossien de eerste lading Afrikaanse biologische fonio afgeleverd bij de producent in het Groningse Leek. Daar werd de fonio persoonlijk overhandigd aan eigenaar Michel Jansen. "We zijn nederig om aan te kondigen dat…

3 open calls - investeringsmogelijkheden tot €1.000.000

Nieuw innovatieplatform Brave New Food roept op tot oplossingen voor de voedingsindustrie

Ons huidige dieet is niet langer houdbaar. De transitie naar duurzamere en gezondere voeding om klimaatverandering en de druk op de gezondheidszorg te minimaliseren is gaande, maar moet veel sneller. Dat vindt Brave New Food. Het Europees georiënteerde innovatieplatform lanceert vandaag drie open calls…

© Belier | Dreamstime.com

Alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd maar consumptie blijft achter

Steeds meer Nederlanders willen minder vlees, zuivel en eieren eten en juist vaker kiezen voor alternatieve eiwitbronnen. Zij zien zichzelf ook steeds minder als een typische vleeseter. Toch stijgt de consumptie van alternatieve eiwitten - vis, peulvruchten, vleesvervangers, zeewier en insecten - niet.…

Geavanceerd en geautomatiseerd 'krattenmagazijn' is live en wordt geleidelijk verder in gebruik genomen

Sneller en minder foutgevoelig uitleveren door Udea

In het nieuwe distributiecentrum (DC) van Udea in Veghel is na lang implementeren en testen een belangrijke fase afgerond in de ontwikkeling van het geavanceerde en geautomatiseerde magazijn (ADAPTO). Dit 'krattenmagazijn' moet ervoor zorgen dat orders efficiënter afgehandeld worden. "Bovendien is het…

Antropia start met ultraverse biologische maaltijden: 159Kitchen

Antropia produceert sinds kort ultraverse biologische maaltijden. Na een periode van testen en voorbereiden komen 8 soorten biologische maaltijden onder de naam 159Kitchen op de markt. 159Kitchen is er voor iedereen die géén tijd heeft om te koken of uit eten te gaan, maar toch lekker en gezond wil eten…

"Gaan bio-snackaanbod met het merk Moonpop verder uitbouwen"

Popcorn op de borrelplank?

Tholen – D-drinks introduceerde in de zomer Moonpop biologische popcorn. Moonpop is het eerste eigen merk van de importeur en distributeur van natuurlijke en gezonde dranken en snacks. “Met popcorn zitten we bovenop de trend. Ook in het bio-kanaal is dit een groeiende categorie, maar het was nog te klein voor waar de markt nu…

Clearspring wint 7 Great Taste Awards 2020

Als bewijs van de smaak en kwaliteit van de producten en het harde werk en de toewijding van alle leveranciers, heeft Clearspring bekend gemaakt dat 7 van hun biologische producten dit jaar onderscheiden zijn met een Great Taste Award. De winnaars op een rijtje: Clearspring Organic Aged Balsamico Vinigar…

Neemt de missie 'voedsel voor biodiversiteit' op zich

Wessanen wordt Ecotone, hoofdkantoor naar Lyon

Wessanen is al 30 jaar een pionier op het gebied van biologisch en vegetarisch eten en staat vooral bekend om zijn assortiment van toonaangevende merken zoals Bjorg, Clipper,…

"Het meest arbeidsintensieve en moeilijkste product tot nu toe"

Eerste biologische Thaise instant noedelsoep nu verkrijgbaar

Organic Instant Thai Rice Noodles, de eerste biologische Thaise instant noedelsoep van ONOFF SPICES is nu verkrijgbaar. De spiksplinternieuwe energy booster uit Thailand is gemaakt met dunne bruine rijstnoedels en heeft de echte Thaise smaken Green Curry, Tom Yum, Yellow Curry en Tom Kha. Onno Stienen,…

Zweedse Hemkö: beloning voor klanten die voor vegetarisch gaan

Een van de nieuwe initiatieven van de Zweedse supermarktketen Hemköp is dat consumenten die vegetarische inkopen doen een hogere bonus krijgen dan wie vlees koopt. Algemeen…

Grote steun eerlijkere vleesprijs

Vegatrends 2020: forse groei vegetariërs en veganisten

Op World Vegan Day (1 november) verschijnen nieuwe cijfers over vegetariërs en veganisten in Nederland. Het aantal mensen dat vegetarisch eet is de afgelopen twee jaar met…

RealFlavors gaat samenwerking aan met Clearspring

"Dit wordt echt ons allergrootste merk"

Tholen - RealFlavors is een samenwerking aangegaan met het Britse bio-merk Clearspring. Het zal uiteindelijk het allergrootste merk worden bij de in Zaltbommel gevestigde bio-groothandel. "We gaan een brede range Clearspring-producten in Nederland distribueren. Op de lange termijn zullen we bijna het…

"Heeft alles te maken met marktbescherming voor de intensieve veehouderij"

Vegaburgerverbod gestopt maar plantaardige zuivel zwaar getroffen

Het Europees Parlement heeft afgelopen vrijdag gestemd tegen een verbod op het gebruik van productnamen als 'veggieburger' en 'veganistische worst', maar vóór een verbod op omschrijvingen als 'plantaardig alternatief voor yoghurt'. Plantaardige zuivel zwaar getroffen Het Europees Parlement heeft besloten…

ZLTO

Steven IJzerman en Katinka Versendaal over FoodLab Pulses-concept Udea

'Yoghurt', 'feta' en 'camembert' van verse, frisgroene tuinbonen

Trots staan Steven en Katinka aan de rand van een bonenveld in Brabant. "Een jaar geleden hadden we niet durven dromen dat we hier met drie producten zouden staan" Voor het duo staan een yoghurt, een feta en een camembert, gemaakt met de Nederlandse tuinboon. De naam van hun lijn is nog niet bekend.…

Ekoplaza

Carl Lemette (Vrouw met de Baard):

"Wij waren echt flabbergasted over wat zij uit Japan halen"

De Ekoplaza-campagne Voor Beter Eten, met TV-kok René Pluijm, loopt bijna ten einde. Voor de laatste video heeft René gekookt met de twee eigenaars (Mas en Carl) van restaurant Vrouw met de Baard. Hierbij gebruikt hij de producten van TerraSana. Het heeft alles te maken met vitaliteit, spullen moeten uit…

Marktleider in bio-soepen en -maaltijden in Duitsland

Wessanen neemt Little Lunch over

Wessanen maakte zojuist bekend dat ze het Duitse bedrijf Little Lunch overnemen. Wessanen en de aandeelhouders van Little Lunch hebben een overeenkomst getekend voor de aankoop van 100% van het bedrijf, onder voorbehoud van akkoord van het Bundeskartellamt (Duits kartelbureau). Little Lunch, opgericht in 2014, heeft zich…

1 november 2020: Start to Tempeh

Tempeh: nog nooit van gehoord… Is het een dier? Een voorwerp? Kan je het eten? Antwoord: ja, je kan het eten en het is nog superlekker ook! "Tempeh is namelijk dé ideale vleesvervanger"Door deze campagne ‘Start to Tempeh’ willen we iedereen onderdompelen in de wondere wereld van tempeh. Antwoord geven op de vragen:  wat is tempeh?,…

"Hiermee slaan we met Bertyn echt een nieuwe richting in"

Nieuw: eiwitrijke falafelmix

Tholen - "Bertyn, bekend van zijn heerlijke verse seitan met haar hoge gehalte aan eiwitten, gaat zich als eiwitkampioen ook in andere productgroepen laten zien", dit vertelt Tim Spek. Waar onder het merk Bertyn eerder al een glutenvrije pannenkoekenmix en een mix om zelf seitan te maken, werd geïntroduceerd, komt daar nu nog…

Organic Denmark en The Vegetarian Society of Denmark richten The Plant-based Knowledge Center op

Deens kenniscentrum moet transitie naar plantaardig dieet versnellen

Op 1 oktober 2020 hebben Organic Denmark en The Vegetarian Society of Denmark een nieuw kenniscentrum opgericht: The Plant-based Knowledge Center. Het nieuwe kenniscentrum…

Ekoplaza

Hoe goed matchen bio-groenten uit strokenteelt en tofu?

Voor de Ekoplaza-campagne 'Voor Beter Eten' is dit keer een reportage gemaakt over de tofu van ProLaTerre. TV-kok René Pluijm gaat aan de slag met de tofu van ProLaTerre, waar hij een wokgerecht mee maakt. Om het gerecht compleet te maken bezoekt hij eerst bio-teler Cornelis Mosselman, die op een…

Zondag met Lubach

"You have to murder to call it a burger"

Zondag met Lubach maakt item over mogelijk Vegaburgerverbod

Over twee weken stemt het Europese Parlement over een verbod op 'vleesnamen' voor vegetarische producten. De vleessector vindt namen van vleesvervangers misleidend. Ze doen er dan ook alles aan om het Parlement te overtuigen van hun gelijk. Het mogelijke verbod op 'vleesnamen voor vegetarische producten…

Drie op de tien Britten geeft voorkeur aan biologisch voedsel

In een onderzoek van YouGov werd gekeken naar de koopgewoontes van Britse biologische consumenten in vergelijking met de rest van het Britse publiek. Drie op de tien Britten geven er de voorkeur aan biologisch en 'natuurlijk' voedsel te kopen voor hun gezin en vinden van zichzelf dat ze een gezonde…

Na landschappen nu iconische dieren op BUMI's verpakking

Nieuw: ready-to-eat pulled seitan

Tholen - De ready-to-eat seitan is de nieuwste productlijn van BUMI. "Dit product past perfect binnen BUMI's missie om traditionele vegetarische producten nieuw leven in te blazen", vertelt Florian Rath. Hij omschrijft seitan als een voedzame lekkernij op basis van tarwe en bomvol eiwitten. "Het leent…

CBS

Wel meer veldbonen en lupinen - helft lupine biologisch

Nederland teelt minder eiwitgewassen

De teelt van eiwitgewassen zoals luzerne, veldbonen en sojabonen is in 2020 afgenomen. Het areaal kromp met 3 procent vergeleken met een jaar eerder. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er minder soja wordt geteeld. Dit jaar wordt op 132 hectare soja verbouwd tegen 476 hectare vorig jaar,…

"Flip the yog, skip the hurt"

Abbot Kinney's bedankt zuivelindustrie voor brief en introduceert 'yog'

Abbot Kinney's, sinds twee jaar onderdeel van natuurvoedingsbedrijf Wessanen, maakt plantaardige alternatieven voor zuivel op basis van biologische kokosmelk, haver en amandelen. Een brief die zij eind augustus ontvingen van de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie (NZO en BCZ) rondom het vermeend…

"Ik voelde me net Rudolph van Veen"

Jim Bakkum en Smaakt presenteren gratis digitaal kidskookboek

Smaakt en Jim Bakkum geven een kijkje in de keuken van de toekomst: de plantaardige keuken. Samen lanceren zij het gratis e-book 'Little Foodies, de wereld rond in gerechten': hét kidskookboek vol heerlijke en vooral toegankelijke plantbased recepten. Het kookboek wordt uitgebracht in het kader van de…

Utrecht CS, 29 septenber-3 oktober:

Tweede editie LekkerVega Pop-up Store

Ook in 2020 is overstappen op een vega lifestyle in een paar minuten geregeld. In de centrale hal op Utrecht CS opent de Vegetariërsbond van dinsdag 29 september tot en met zaterdag 3 oktober weer haar LekkerVega Pop-up Store, die dit jaar uiteraard 'corona-proof' is. In de LekkerVega Pop-up Store vindt…

Eerste deel nieuwbouw geopend

Jubilerend Vivera investeert 30 miljoen euro in uitbreiding

Vivera, marktleider in ons land op het gebied van plantaardige voeding viert deze maand haar 30-jarig jubileum. Vivera startte 30 jaar geleden als pionier op onontgonnen gebied en groeide in 3 decennia uit tot een van de grootste en meest toonaangevende producenten in Europa. Tegelijk met het bereiken…

Parallel met Free From Expo Packaging

Free From Functional & Health Ingredients verplaatst naar 15-16 juni 2021

De organisatie van Free From Functional & Health Ingredients (FFFHI) en Free From Expo Packaging (FFEP) heeft bevestigd dat de beurs, gepland voor 24 en 25 november 2020 in de RAI Amsterdam, wordt verplaatst naar 15-16 juni 2021, als gevolg van de wereldwijde, aanhoudende beperkingen rondom COVID. Ronald…

101 vegetarische soepen in een kalender

Soep is altijd een goed idee. Vraag dat maar aan styliste en soepfan Anya van de Wetering. Ze vroeg vrienden en familie hun favoriete vegetarische soeprecepten aan te leveren en bundelde de 101 lekkerste vegetarische recepten in Soep, Soeper, Soepst. Dit boek verschijnt 7 oktober bij Uitgeverij Snor.…

Duitsland: Verkopen veganistische producten +37 in eerste kwartaal

De verkopen van veganistische producten is in Duitsland met 37% gestegen in het eerste kwartaal, met specifiek meer vraag naar plantaardige vlees- en zuivelproducten. Het Duitse Federal Statistical Office (FSO) publiceerde deze gegevens vorige week. Daaruit bleek ook dat het welzijn van dieren, hygiëne…

Nieuw: zeewier borrelcrackers

'Sociale' bio-crackers uit Heino

Kari's Crackers is opgericht in 2017 door Kari en Patrick Roozemond. Kari kreeg in haar thuisland Noorwegen knäckebröd met de paplepel ingegoten. Ze bakt al jarenlang haar eigen knäckebröd volgens authentiek recept. "Iedereen die haar knäckebröd proeft is enthousiast", vertelt Nina Roozemond namens Kari Crackers. Een…

"Voedingsindustrie moet in actie komen om gevolgen van 'vegaburgerverbod' te vermijden"

Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals 'veggieburger' en 'vegan worst'. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden 'vegetarische hamburgers' en 'vegan worstjes' worden omgedoopt tot 'vegaschijven' en 'vegan buizen' met…

"Aanbiedingen van vleesvervangers meer dan verdubbeld"

Het aandeel aanbiedingen voor vleesvervangers in relatie tot prijsacties voor vlees is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit de reclamefoldermonitor…

Amsterdam Food Pitch 2020

Amsterdam Food Pitch 2020: drie bio-finalisten

Vandaag heeft de vakjury de 12 finalisten bekendgemaakt van de Amsterdam Food Pitch. Voor deze derde editie hebben ruim 65 innovatieve en enthousiaste deelnemers zich aangemeld voor de strijd om de titel 'Lekkerste product van 2020'. Via deze pagina kan er vanaf vandaag gestemd worden op het favoriete…


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven