ProLaTerre lanceert zes nieuwe bio-plantaardige producten

Bij ProLaTerre draait de proefkeuken op volle toeren om nieuwe, verrassende en smaakvolle producten te ontwikkelen met 100% biologische ingrediënten. Het merk lanceert zes nieuwe plantaardige producten die vanaf nu bij Udea verkrijgbaar zijn. ProLaTerre begon zo’n vijftig jaar geleden als eerste met de…

Lupine wint van de sojaboon

Op Ekoboerderij de Lingehof in Randwijk verbouwt boer Andre Jurrius de 'Nederlandse sojaboon', ofwel lupine. In augustus kunnen de bonen geoogst worden. Nadat hij samen met Marieke Lameris van…

Provincie Brabant

Aanmoedigingsprijs voor bedrijf dat producten maakt van reststromen

Burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval dat anders weggegooid wordt: Botanic Bites maakt vernieuwende veganistische producten en maaltijden van reststromen. Hiervoor krijgt zij van de provincie Noord-Brabant de eerste Gouden Cirkel, een nieuwe aanmoedigingsprijs voor bedrijven of…

7,5 miljoen euro voor een nieuw plantaardig voedselconcept

Een nieuw concept voor duurzame plantaardige voeding komt een stuk dichterbij dankzij een beurs van 7,5 miljoen euro. Onderzoekers kunnen daarmee de basis leggen voor een…

Teelt in Europa maakt minder afhankelijk van soja-import

Andes lupine als duurzaam alternatief voor sojaboon

Europa kan onafhankelijk worden van soja-import als er flink wordt ingezet op de teelt van Andes lupine. Uit onderzoek van Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen blijkt dat dit gewas een duurzaam alternatief is voor de sojaboon. Hij onderzocht met 14 partners uit…

Bio Planète virgin amandelolie nu verkrijgbaar

Tholen - Vanaf deze maand is de milde Bio Planète virgin amandelolie verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Udea heeft deze amandelolie uit de gourmet-range van Bio Planète onlangs opgenomen. "We zijn heel benieuwd hoe deze olie de klanten zal bevallen. De olie met zijn hoge gehalte aan onverzadigde…

Hans van Maurik, Ready to Eat

"Jackfruit als vleesvervanger slaat enorm aan bij onze klanten"

Tholen - Avocado’s, mango’s, slasoorten, dadels, suikermaïs en bananen en vacuümverpakte rode bieten vielen al langer onder het assortiment van Ready to Eat - onderdeel van de Lukassen Food Group - uit Nieuwegein, maar inmiddels heeft de groothandel ook een heel ander product aan het assortiment…

"Meer ruimte voor productontwikkeling hierdoor"

BUMI en Abinda intensiveren samenwerking

Tholen - De samenwerking tussen BUMI en de Belgische producent Abinda zal verder worden geïntensiveerd. Dit meldt Florian Rath namens het in Amsterdam gevestigde BUMI, dat gespecialiseerd is in biologische tempeh en seitan. "We gaan binnenkort een full-service samenwerking starten, waardoor een deel van…

Bechamel, Alfredo, Shiitake en Natuur

Pa'lais introduceert vier romige plantaardige bio-sauzen

Pa'lais, dé 100% Belgische plantaardige en biologische spread, breidt z'n gamma uit en brengt vier zuivelvrije sauzen op de markt: Natuur, Bechamel, Alfredo en Shiitake. Pa'lais is het bewijs dat gezond en lekker eten, mét respect voor de planeet, geen grote opofferingen met zich meebrengt in de keuken.…

NordWood Themes via Unsplash

"Vlees eten is mannelijk"

Slechts 20% van vegetariërs is man

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 700.000 mensen die zich vegetariër noemen. Maar het merendeel (80%) van die vegetariërs is vrouw. Waarom kiezen mannen voor minder vaak voor een vegetarisch voedingspatroon, vraagt Aeres-student Sophie Duncker zich af. Steeds meer Nederlanders eten minder vaak…

Onderzoek naar natuurlijke verrijking van vitamine B12 in tempeh

De Hobbit voert samen met de Wageningen Universiteit een onderzoek uit naar de verrijking van vitamine B12 in een plantaardig product, namelijk tempeh, zonder dat deze kunstmatig hoeft te worden toegevoegd. Uit laboratoriumtests blijkt dat door gebruik te maken van een gemengde cultuur (co-fermentatie)…

Meelunie bouwt verwerkingsfaciliteit voor veldbonen in Denemarken

Meelunie opent in oktober 2022 een nieuwe verwerkingsfaciliteit voor veldbonen in Hedensted, Denemarken.  EiwittransitieDe leverancier van plantaardige ingrediënten gelooft dat…

"Heerlijke toevoeging aan een tafel vol mezze"

Nieuw van Florentin: Hummus Kalamata Olijven

Tholen - De zomermaanden komen er aan. Een mooi moment voor de introductie van een nieuwe hummus-variant, dachten ze bij Florentin in Mijdrecht. De nieuwkomer is de Hummus Kalamata Olijven. Hij ligt vanaf 1 juni in de schappen bij Ekoplaza en Odin Estafette. De nieuwe smaak hummus bevat maar liefst 62%…

Proveg Nederland

Europa verwerpt 'plantaardige zuivelcensuur'

Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken, een voorstel om strenge aanvullende restricties in te voeren op verpakkingen van plantaardige zuivel. Het plan dat volgens tegenstanders neerkwam op de ‘censuur van plantaardige zuivel’ werd aangevochten door bijna een half miljoen consumenten in…

BUMI in één klap vrijwel wereldwijd verkrijgbaar

Tholen - De producten van BUMI zijn vanaf nu vrijwel wereldwijd verkrijgbaar. Dit is te danken aan een samenwerking die het bedrijf is aangegaan met AVE - Absolute Vegan Empire. Het complete BUMI-assortiment is daardoor vanaf heden bij online vegan winkel Vantastic Foods verkrijgbaar…

Oatly's beursgang in de VS hangt af van Chinese aandeelhouder

Oatly heeft maandag een beursgang in de Verenigde Staten aangevraagd. Potentiële investeerders zullen de voor- en nadelen moeten afwegen van de relatie die Oatly heeft met…

Oproep aan het kabinet op Wereld Plantendag: maak plantaardig het nieuwe normaal

"'Vlees op het menu' mag niet langer vanzelfsprekend zijn"

“Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat…

"Nederlander geeft veel uit aan plantaardige vleesvervangers"

Nederlanders eten de meeste vleesvervangers van alle Europeanen en besteden ook het meeste geld aan plantaardige vervangers. Dat blijkt uit data van marktonderzoeksbureau…

Pajottenlander overgedragen aan nieuwe generatie

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Ook bij Pajottenlander bloeit dit jaar iets nieuws. Niet alleen werd er een nieuw product gelanceerd, oprichter Peter Vandendaele geeft de fakkel door aan een nieuw gezicht. Camille Depuydt zal het bedrijf verder gaan leiden. Pajottenlander ontstond in 1987 toen Peter…

Nieuw in het plantaardige drinks schap: Easy on Taste van Isola Bio

"Isola Bio evenaart de frisse smaak van melk"

Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten switchen tussen reguliere melkproducten en plantaardige dranken. De sterke plantaardige smaak is voor velen een barrière, evenals het niet makkelijk kunnen toepassen in zowel warme als koude gerechten. Weinig mensen drinken een vol glas puur plantaardige melk.…

Geen vlees meer op het menu in kantine van faculteit bouwkunde TU Delft

De faculteit Bouwkunde van de TU Delft gaat als eerste faculteit over op een volledig vegetarisch aanbod. Vanaf 3 mei gaat het Ketelhuis weer open en biedt vanaf dan een…

Tweede Vmarkt geopend in Arnhem

"Voor vegan geldt echt: proeven is kopen"

Tholen - Vmarkt kan terugkijken op een geslaagd openingsweekend in Arnhem. Daar opende zaterdag 1 mei de tweede vestiging van de veganistische supermarkt. De winkel aan het Brouwersplein 27 is met 300 vierkante meter aan winkeloppervlakte drie keer zo groot als de Utrechtse vestiging die een paar maanden…

Producent van plantaardige melk mag geen zeealg toevoegen als calciumverrijker

Een Duitse producent van biologische soja- en rijstdranken mag geen algen toevoegen aan zijn producten om het calciumgehalte te verhogen. Dat heeft het Europese Hof van…

1,5 miljoen deelnemers aan de Week Zonder Vlees willen blijvend minder of geen vlees eten

Na de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees, die dit jaar plaatsvond van 8 tot en met 14 maart, hebben maar liefst 1,5 miljoen deelnemers aangegeven dat ze de intentie hebben om ook de rest van het jaar minder of zelfs geen vlees meer te willen eten. Tijdens de afgelopen editie van het…

Veelzijdige vleesopvolger YOi voorzien van Skal-certificaat

Tholen – Een veelzijdig plantaardig product zonder soja. De plantaardige producten van Zwamboon hebben sinds kort het Skal-certificaat.   Arja en Bert begonnen in 2018 met de ontwikkeling van de vleesopvolger. BinnenstebuitenVlak voor de coronacrisis uitbrak, waren de producten net door twee cateraars opgepikt om…

Tweede Vmarkt-vestiging opent 1 mei in Arnhem

Vmarkt opent in het centrum van Arnhem op zaterdag 1 mei naar eigen zeggen de grootste vegan supermarkt van Nederland. Volgens eigenaar Natascha de Rooij heeft de winkel op…

Abinda - verankerd met de streek

"Toegankelijke patés in ons karakteristieke bokaaltje"

Tholen – Het Belgische vega-merk Abinda is een nieuwkomer op de Nederlandse markt. Udea heeft de Groentenpaté en Kikkererwtenpaté in het assortiment opgenomen. "Er is bewust voor deze twee producten gekozen," zo geeft Dries Deleu aan. Dries is plantmanager en productontwikkelaar bij Abinda. "Dit zijn…

"Belangrijke stap om ons wereldwijde platform voor plantaardige eiwitten te versterken"

Braziliaans JBS neemt Vivera over

JBS S.A., 's werelds op één na grootste voedselproducent, heeft een overeenkomst gesloten om Vivera, Europa's op twee na grootste producent van plant-based voeding, over te…

Upside introduceert Frik’n Long en Cevapcici

De langste vegan worst van Nederland en een klassieker uit de Balkan

Na de succesvolle start van Upside een jaar geleden met de drie varianten Red Herbs, Roasted Veggies en Salty Spices wordt het assortiment nu uitgebreid met twee nieuwe varianten. Upside introduceert de Frik’n Long en de Cevapcici. Frik’n LongDe langste vegan worst van Nederland en misschien wel van Europa.…

Amerikaanse biologische slateler groeit dankzij corona

Springworks heeft plannen aangekondigd om 4,5 hectare extra kas toe te voegen aan het areaal. De aanzienlijke uitbreiding zal de grootste klanten van het bedrijf in de Amerikaanse staat Maine, Whole Foods en Hannaford Supermarkets, op duurzame wijze bedienen, evenals een breed scala aan lokale…

Unsplash

Experimenteren met eiwitrijke gewassen op Nederlandse bodem

Om de ontbossing tegen te gaan, hebben de EU-lidstaten in 2018 afgesproken maatregelen te nemen. Nederland maakte daarvoor vorig jaar afspraken in de Nationale Eiwitstrategie.…

"Je bent heel snel verkocht wanneer je onze producten proeft"

Abinda zet eerste stappen in Nederland

Tholen - Het Belgische productiebedrijf Abinda heeft onlangs haar eerste producten op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De Groentenpaté en Kikkererwtenpaté zijn nu verkrijgbaar bij Udea. Een stap waar ze in Ruddervoorde maar wat trots op zijn, vertelt Marie-Astrid Dossche, die begin dit jaar het…

Nieuwe verpakking voor hennepburgers

De Hobbit vernieuwt de verpakkingen van de hennepburgers. De variant met zeewier is als eerste aan de beurt. Ook voor de hennepburger paprika en linzen staat een upgrade in de planning, maar deze twee komen later aan de beurt. De nieuwe verpakking is voorzien van extra informatie voor de consument. Ook…

Plantaardige groothandel Vegan Food Service gelanceerd

"Inmiddels zijn er meer dan negentig merken die zich bij ons hebben aangesloten"

Vegan Food Service is het nieuwe foodplatform waar professionals in de foodsector terecht kunnen voor al hun plantaardige producten. Voor zowel de foodservice als de retail biedt de groothandel een volledig pakket aan met plantaardige producten. "Op ons platform brengen we plantaardige producten bij…


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven