Vegetarisch

Groen lintje 2019 voor omschakelende melkveehouderij Maatschap van Dijk-Landman

In het kader van Wereld Milieu Dag werden drie genomineerden in het zonnetje gezet met bloemen en een oorkonde en werd namens GroenLinks Weststellingwerf het Groene Lintje 2019 uitgereikt aan de in omschakeling zijnde melkveehouderij Maatschap van Dijk-Landman uit Oldelamer. Deze feestelijke…

"Wij maken bijzondere producten beschikbaar voor alle retailers en groothandels"

Maak kennis met de 'Pompoenjongens'

Tholen - Gezond van veld en bos introduceert de zogenaamde biologische 'Pompoenjongens' op de Nederlandse markt. "Bij Gezond van veld en bos zijn verschillende speciale producten op basis van pompoen verkrijgbaar. Nieuw in het aanbod zijn de 'Pompoenjongens'. Deze zijn gemaakt van biologische geroosterde…

Nu ook natto op basis van lupine

"De rijkste plantaardige bron van vitamine K2"

Tholen - Het typisch Japanse product natto is al jaren één van de hardlopers in het aanbod van de Hobbit. En naast de klassieke natto op basis van soja is er nu ook een nieuwe lupine-variant. "We wilden een alternatief bieden voor de mensen die geen soja kunnen of willen eten. De sojavariant hebben we al…

Lokaal geteelde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers

Een aantal Nederlandse producenten experimenteren met het gebruik van lokaal geteelde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Veel vleesvervangers zijn nu op…

Bananenbloem: Een vegan alternatief met de textuur van vis

Bietenburgers en jackfruit-curry kennen we inmiddels wel maar het nieuwste veganistische 'vlees' is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft wel wat weg van een artisjok. De…

Lancering nieuwe Flevolandse Eiwitambitie

Biologisch-dynamisch akkerbouwer teelt FlevoVerseSoja

Tijdens de 3e editie van NRC Live AgriFood lanceerde gedeputeerde Jan-Nico Appelman de nieuwe Flevolandse Eiwitambitie. Nationale samenwerking met overheden, ondernemers, opleiders, onderzoek en ontwikkeling is volgens hem het verse succes. Ondernemer Boer Kok (Gerhard Flantuas) liet tijdens een…

Nieuw bedrijfsnetwerk rond plantaardige voeding in Vlaanderen

De Bond Beter Leefmilieu en EVA hebben het nieuwe bedrijfsnetwerk Next Food Chain opgezet. Next Food Chain streeft ernaar om spelers uit de hele voedselketen samen te brengen.…

Belgische biologische soja verwerkt en verkocht binnen de landsgrenzen

Bio-Planet biedt een viertal producten aan op basis van biologische soja die in België is geteeld. De producten van het huismerk Boni Selection Bio zijn het resultaat van de…

Eerste biologische producten van Belgische soja

Het telen van soja staat in België nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten waren alvast veelbelovend. Boer Simon Colembie oogstte vorig jaar 2,5 ton sojabonen op zijn velden in Kruishoutem. Hij kreeg daarbij de steun van Colruyt Group en kennisinstellingen ILVO en Inagro. De bonen werden door…

"Nederlandse groenten vormen de basis"

Ketchups geven bio-sauzenschap kleur

Tholen - Binnenkort worden vier varianten biologische ketchups toegevoegd aan het Bionova-assortiment: tomaat, biet, pompoen en wortel. "Het bijzondere is dat bio-groenten de basis vormen van deze ketchups. Ketchup wordt normaliter op basis van tomaat gemaakt, en daar wordt iets aan toegevoegd. Wij…

Nieuwe biologische, glutenvrije en vegan kant-en-klaar maaltijden

Lisa's Choice bestaat inmiddels al weer 5 jaar. Nieuw in het assortiment zijn vier biologische glutenvrije en vegan kant-en-klaar maaltijden. "We kregen vaak de vraag of we ook kant-en-klare maaltijden konden ontwikkelen. Maar dan wel met veel groenten, lekker van smaak en het liefst naast glutenvrij ook…

Bertyn Seitan nu ook beschikbaar voor foodservice

"Hierdoor ontdekken hopelijk nog meer horecaklanten seitan"

Tholen - Steeds meer chefkoks willen hun gasten ook originele vegetarische maaltijden voorschotelen. Bij Bertyn merken ze dit goed aan de groeiende vraag vanuit de horeca naar hun seitan. "Mede daardoor zijn we bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met BD-Totaal organic foodservice . Bij hen is onze…

Vegetari­sche Slager wil melk maken zonder dat er een koe aan te pas komt

Nu voedings- en levensmiddelengigant Unilever de Vegetarische Slager heeft ingelijfd, heeft ondernemer Jaap Korteweg uit Etten-Leur tijd om aan zijn nieuwe project te werken:…

Omzet plantaardige variatie op zuivel door €100 miljoen-grens

Plantaardige variatie op zuivel laat al jarenlang een sterke groei zien, maar heeft deze maand een mijlpaal bereikt. De voortschrijdende jaaromzet binnen supermarkten voor…

Samenwerking tussen The Bio Veggie Company en Charles

Producent en distributeur van vlees(waren) verdeelt voortaan ook veggie burgers

Voortaan verdeelt producent en distributeur van vlees en vleeswaren Charles ook veggieburgers. Daarvoor kan het rekenen op een partnership met The Bio Veggie Company. De versheid van The Bio Veggie Company was een belangrijke factor voor Charles om te kiezen voor een samenwerking met hét Belgische label…

Gemeente Amsterdam wordt vegetarisch

De catering van de gemeente Amsterdam op borrels, recepties, vergaderlunches en andere evenementen wordt vegetarisch. Amsterdam zal per 1 januari 2020 alleen nog vis en vlees…

Biologisch varkenshouder bij Pauw in debat met actievoerders

Een congres van dierenactivisten afgelopen weekend in Amsterdam leidde tot een bezetting bij een varkensboer in Boxtel. Varkensboeren Willy Vos en Theo Vernooij zijn niet te spreken over dit soort acties en zijn bang dat hun bedrijven weer belaagd worden. 'Meat the Victims'-actievoerders Jonathan en Alix…

De Vegetarische Slager wil kloof tussen Brussel en Burger verkleinen

Online stembus voor meest verwarrende productnamen geopend

De Vegetarische Slager opent vandaag de 'Alternatieve Verkiezingen' waarbij in een online stemlokaal gestemd kan worden op de meest verwarrende productnamen. Met de campagne die parallel loopt aan de Europees Parlementsverkiezingen van 23 mei, wil De Vegetarische Slager consumenten oproepen om zich op…

Udea test nieuwe 'fustsorter' al in het huidige DKW-pand

Erik Does: "Wereldwijd de eerste met dit geavanceerde orderpicksysteem"

Tholen - Bij de bekendmaking van de nieuwbouwplannen vertelde Erik Does al dat Udea hiermee op technologisch gebied voorop gaat lopen. "De belangrijkste reden hiervoor is dat ons nieuwe omni-channel distributiecentrum uitgerust wordt met een zeer geavanceerd gemechaniseerd orderpicksysteem. Dit…

"Achter onze avocado-olie zit een prachtig verhaal"

Bio-avocadoteelt en oliemolen cruciaal voor Keniase boerenfamilies

Tholen - Nieuw in het aanbod van de Franse producent Bio Planète is biologische avocado-olie. "Achter onze avocado-olie zit een prachtig verhaal. En dit verdient het zeker om verteld te worden. Telers Eunice en Bernard Mbuthia zijn met recht trots op hun avocadobomen, die ze met heel veel liefde…

33% van de veganisten steunt verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

In 2017 heeft het Europese gerechtshof beslist dat producten die geen zuivel bevatten, niet naar zuivelproducten zoals melk mogen worden vernoemd. Vorig jaar heeft Frankrijk…

ProVeg start campagne

EU 'vegaburgerban' in heel Europa onder vuur

Het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van productnamen als 'veggieburger' en 'veganistische worst' te verbieden ligt onder vuur met een pan-Europese campagne…

Hoe kansrijk zijn eiwitgewassen?

"Vooral de biologische teelt vindt afzet in de markt van conserven en vegetarische producten"

De afgelopen drie jaar hebben Udo Prins en Willemijn Cuijpers van het Louis Bolk Instituut (LBI) en Ruud Timmer van WUR-PPO Open teelten het project 'Kansrijke Eiwitgewassen'…

Hervé Tapia, Anecoop Frankrijk

Nieuw assortiment bewerkte, 100% vegan producten

“De afgelopen twee tot drie jaar hebben we gewerkt aan een nieuw assortiment bewerkte producten in Spanje om producten die niet als klasse I kunnen worden verhandeld te kunnen vermarkten en de consument gezonde producten aan te bieden die snel en eenvoudig te bereiden zijn", legt Hervé Tapia van Anecoop…

Markt voor vleesvervangers blijft groeien door toenemende innovatie

Nu grote levensmiddelenbedrijven inspelen op de populariteit van vleesvervangers vindt steeds meer innovatie plaats: op smaak, structuur en ingrediënten. Dit zorgt de komende…

Nieuw van Clearspring: Seaveg Crispies Black Pepper

"Onze bio-zeewiersnacks nu ook verkrijgbaar zonder schaaltjes"

Tholen - De Britse bio-producent Clearspring breidt zijn lijn met zeewiersnacks uit met een nieuwe smaak. Nieuw is de 'Organic Seaveg Crispies Black Pepper'. "Dit is ons meestverkochte product in Nederland en we zijn dan ook erg blij dat we een nieuwe smaak aan deze lijn kunnen toevoegen", vertelt Lucio…

Wetenschapper Krijn Poppe:

"We betalen veel te weinig voor een stukje vlees"

We hoeven niet perse met z’n allen vegetarisch te worden, we betalen alleen veel te weinig voor een stukje vlees. Minder vlees en zuivel is volgens Krijn Poppe de oplossing…

Biologische kant-en-klaarmaaltijd scoort het hoogst bij voedingsdeskundigen

Twee voedingsdeskundigen hebben de ingrediëntenlijst van tien kant-en-klaarmaaltijden vergeleken. De Indiase curry met volkoren basmatirijst van Ekoplaza scoorde het hoogst…

Nieuwe uitstraling en composteerbare verpakking voor BioNut

"Meer dan alleen biologisch"

De focus van IDorganics voor 2019 ligt op het volledig vervangen van conventionele verpakkingsmaterialen door composteerbare verpakkingen. BioNut, één van de succesvolle merken van IDorganics, heeft in dit kader een complete restyling ondergaan. De folie van de BioNut zakken is nu composteerbaar. De etiketten zijn gemaakt van…

Traditionele vegaproducten in een modern biologisch jasje

"Met BUMI alleen gaan we de wereld niet redden"

Tholen - De jonge ondernemers Daan en Florian hebben het biologische plantaardige voedingsmerk BUMI opgezet. De eerste productlijn bestaat uit biologische lupine tempeh die op smaak gebracht is met een drietal huisgemaakte marinades. BUMI kiest voor een eigentijds design. "Hiermee spreken we een jongere…

Studenten met bio-eieren bekogeld tijdens Koningsdag

Drie studenten uit Wageningen stonden met een heuse 'bio-attractie' op Koningsdag in het Goffertpark in Nijmegen. Mensen mochten voor 1 euro een biologische ei in het gezicht…

"95% proevers op Horecava reageerde enthousiast"

Nieuw: Hummus Jalapeño

Tholen - Nieuw van Florentin is de Hummus Jalapeño. Kikkererwten en tahini vormen de basis voor deze hummus. En de jalapeñopepers die er in verwerkt worden, zijn afkomstig uit Griekenland. Daar worden ze met de hand geoogst. Florentin heeft de nieuwe hummusvariant de afgelopen maanden al op verschillende plekken laten proeven.…

Zonnepanelen, elektrische fiets en vegetarisch eten populairst

Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn het populairst onder Nederlanders?

Zonnepanelen, elektrische fietsen en vegetarisch eten zijn de populairste duurzaamheidsmaatregelen onder Nederlanders als je kijkt naar hun Google zoekgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van online marketing platform SEMrush. Het bedrijf deed onderzoek naar de zoektermen die Nederlanders gebruikten de…

Erik Does: "Eind 2020 alles onder één dak"

Fotoreportage - Nieuwbouw Udea in volle gang

Tholen - De nieuwbouw van Udea is in volle gang. Algemeen directeur Erik Does maakte onlangs tijd vrij voor een rondleiding door het nieuwe pand dat gebouwd wordt op Foodpark Veghel, op een steenworp afstand van het huidige pand aan de Doornhoek. In het pand komt een ruimtebesparend en volledig…

Nieuw: Plantaardige baconreepjes, traditioneel gerookt

Nieuw bij ProLaTerre zijn de Plantaardige Bacon Reepjes. Ze zijn biologisch, 100% plantaardig en mild gerookt op beukenhout. Rijk van smaak en hartig, maar tegelijk ook licht en zoutarm: deze reepjes zijn niet alleen veelzijdig op je tong, maar ook op je bord. Geef die salade extra crunch, maak je…

Edith Gomes (De Hobbit): "Stuiptrekking van de vleesindustrie"

Verbazing over mogelijk EU-verbod op benamingen als ‘vegaburger’

Tholen - Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn productnamen als 'groenteburger', 'vegaschnitzel' en 'alternatief voor melk' binnenkort verboden. De landbouwcommissie stemde maandag 1 april tijdens onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, in met…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven