Melkveehouders kunnen sinds vorige week in Noord-Brabant weer flinke korting krijgen op 3 hectare aan kruidenrijke zaadmengsels. De provincie betaalt mee aan de kortingsactie 1001ha van LTO Nederland en Urgenda. De afgelopen vier jaar hebben 261 melkveehouders op 1.221 Noord-Brabantse hectaren laten zien dat kruidenrijk grasland grote voordelen heeft voor boer, bodem, klimaat en natuur, schrijft ZLTO.
Aangezien Noord-Brabant duizenden hectaren aan grasland telt, kan een omslag naar kruidenrijk grasland voor een groot deel bijdragen aan maatschappelijke opgaven. Uit de laatste evaluatie onder deelnemers blijkt dat ruim driekwart van de boeren dit vaker wil doen of al doet en dat gemiddeld de deelnemers al 25 procent van hun areaal kruidenrijk hebben ingezaaid. De Brabantse Gedeputeerde Marc Oudenhoven: 'Het is geweldig dat er zoveel animo is bij agrariërs voor deze actie. En dat zij hiermee kunnen besparen op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en bijdragen aan een beter milieu en meer biodiversiteit.'
Grote winst
Elke hectare kruidenrijk is een grote winst ten opzichte van 'gewoon' gras: iedere hectare scheelt 1000 kg CO2-uitstoot doordat er geen kunstmest wordt gebruikt. De kruiden en klavers zorgen voor meer voedsel voor bodemleven en insecten. Elke hectare zorgt voor drie keer meer insecten, en twee keer meer insectensoorten dan 'gewoon' gras.
Ook voor de boeren levert het de omslag naar kruidenrijk grasland winst op door besparing op kunstmest en beloning vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Ook klaveronderzaaimengsels
Naast de kruidenrijke zaadmengsels voor melkveehouders kunnen ook akkerbouwers die graan telen tegen gunstige voorwaarden klaveronderzaaimengsels bestellen. Bij zo'n 20 akkerbouwerbedrijven is in 2024 geëxperimenteerd met zaaitijdstip en verschillende herbiciden. Hoewel het niet overal lukte, is iedereen enthousiast en is er veel geleerd. Via de website van groenbemesters van 1001ha.nl krijgen akkerbouwers 75 procent korting op 5 hectare mengsel. Klavers onderzaaien onder graan is gewoon in de biologische landbouw, maar gebeurt maar sporadisch in de gangbare akkerbouw.
Vele voordelen
Toch heeft dit vele ecologische én landbouwkundige voordelen. Er zijn minder grondbewerkingen nodig en er kan worden bespaard op kunstmest doordat de vlinderbloemigen zelf stikstof binden. Verder is er sprake van een betere onkruidonderdrukking waardoor minder herbiciden nodig zijn. Voor de ecologie betekenen de graanstoppels in combinatie met de klavers een grote plus voor akkervogels, insecten en bodemleven.
In maart en april is het zaaimoment voor boeren die klavers willen zaaien tussen hun graan door. De klavers kunnen in het voorjaar kiemen en groeien door na de oogst van het graan. Dan staat het groenbemestermengsel al op het land zonder dat extra grondbewerking nodig is, en blijft er een landschap over dat aantrekkelijk is voor akkervogels: graanstoppels met een laagblijvend klavermengsel.
Bestellen kan hier
Bron: ZLTO