Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Organisatie adviesbureau Rijnconsult kiest voor een ketenbenadering

"Samenwerking als aanjager voor innovatiekracht in de biologische sector"

Tholen - Rijnconsult is ervan overtuigd dat organisaties alleen relevant blijven als zij goed kunnen samenwerken. Alleen op die manier kan een organisatie impact hebben op de maatschappelijke uitdagingen waarvoor zij staat. Hierbij denken we aan de transities op het gebied van energie, voedsel, duurzaamheid, diversiteit en het sociale domein. Anneke Bergsma, senior-adviseur in het Food & Agri-team: "Onze dienstverlening richt zich steeds meer op het vormgeven van die samenwerking en wat dat betekent voor mens, organisatie en netwerk."

"Successen boeken betekent ook samenwerken met de teams binnen onze muren"

Binnen de muren van de organisatie samenwerken, zowel tussen afdelingen als daarbuiten in ketens en netwerken, is essentieel. Een specifiek aandachtsgebied binnen deze scope is de agri & foodsector. Marcel Jonkers, senior-adviseur: "Nederland staat voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen, zoals een duurzame voedselvoorziening, de energietransitie, de grondstof- en eiwittransitie, en de gezondheid van mensen. Dit zijn uitdagingen die je alleen gezamenlijk kunt oplossen, waardoor het typische netwerkvraagstukken zijn."

Innovatiekracht bevorderen door samenwerking
Op basis van de jarenlange ervaring in de agri & foodsector, pakken zij deze vraagstukken altijd in de breedste zin aan. Anneke: "Om ervoor te zorgen dat het gesprek over de verdeling van risico's en verdiensten in de keten goed gevoerd kan worden, zodat biologische innovaties een reële kans krijgen." Marcel voegt toe: "Een eerlijke prijs die in lijn is met de duurzaamheidsprincipes van alle ketenpartners. Het streven zou moeten zijn om vanuit de retailer procentueel een lagere marge te hanteren, zodat biologische producten in prijs aantrekkelijker worden. Immers, het systeem zorgt ervoor dat de prijs van biologische producten per definitie altijd hoger is dan die van gangbare producten. Een acceptabele consumentenprijs, beschikbaarheid in de winkel, biologische keuzes als onderdeel van gemaksproducten en voldoende areaal zijn belangrijke instrumenten om de biologische vraag te bevorderen."

Toegevoegde waarde
Rijnconsult ondersteunt al 20 jaar bedrijven en organisaties in de agri- en foodsector bij de transitie naar een duurzamere voedsel-, grondstof- en energievoorziening. "Wij vormen de stille kracht achter deze veranderingen en brengen visie, in combinatie met realisatiekracht. Altijd vanuit een onafhankelijke rol en verschillende invalshoeken. Zo bieden we hulp bij het ontwikkelen van ketens en netwerken, het inrichten van de organisatie, het leidinggeven aan mensen en het maken van toekomstplannen."

Marcel en Anneke:"We oriënteren ons goed op marktontwikkelingen door regelmatig beurzen te bezoeken"

"Wij helpen daar waar nodig maar streven er altijd naar om het netwerk of de organisatie zelfstandig te laten uitvoeren."

Niet romantiseren
Marcel: "De kosten om een transitie te financieren zijn zo hoog dat een boer ook moet durven kijken naar afzetmogelijkheden buiten Nederland. Natuurlijk is lokaal produceren en verkopen een fantastische combinatie, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. In de huidige fase is de Nederlandse markt daar nog te klein voor. We moeten af van het idee dat Nederland enkel de basis kan zijn voor succesvolle biologische boeren die zich uitsluitend richten op de lokale markt." In Denemarken besteedt de consument gemiddeld 400 euro per jaar aan biologische producten, in Nederland is dat nu nog maar 80 euro per jaar. "Er is dus wel sprake van groeipotentie, maar voordat we het niveau van Denemarken bereiken, zijn we jaren verder. Ondertussen moet de schaalgrootte wel in gang worden gezet om aan de financieringsverplichtingen te kunnen voldoen en blijven voldoen."

Anneke: "We moeten de biologische wereld niet romantiseren. De transitie naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030 vraagt om intensieve begeleiding van de financieringsprocessen, de marketingaanpak en de bedrijfsvoering." Marcel: "Daarom is de samenwerking met alle ketenpartners cruciaal voor de resultaten die we als maatschappij willen behalen."

Onderzoek initiatief
In het kader van de hierboven omschreven doelstellingen en uitdagingen is Rijnconsult begonnen met een samenhangend onderzoek naar de obstakels waarmee bedrijven, die op weg zijn naar verduurzaming, te maken hebben. Het onderzoek kent drie pijlers: voedseltransitie, bedrijfsvoering en wet- en regelgeving. Anneke: "We willen een concreet beeld krijgen van deze aspecten, zodat we vanuit onze dienstverlening heel gericht die bedrijven kunnen ondersteunen." Op dit moment worden er veel gesprekken met bedrijven gevoerd, en in de zomer volgt de literatuurstudie. Tijdens een presentatiebijeenkomst in september worden de conclusies gedeeld met alle betrokkenen, stakeholders, maatschappelijke organisaties en ministeries. Marcel: "Hoewel het een eerste verkenning is, wordt het onderzoek voldoende geborgd op validiteit, waardoor de uitkomsten toch representatief zullen zijn."

'Apotheek van de gezondheidszorg'
Rijnconsult beweegt zich in verschillende domeinen van de samenleving, waardoor ze in staat zijn om vanuit een holistische benadering specifieke sectoren te adviseren en te begeleiden. Anneke: "We staan voor een integrale aanpak, omdat de biologische output bijvoorbeeld ook invloed heeft op de gezondheid van mensen. De positieve effecten van biologische producten kunnen bijdragen aan het terugdringen of voorkomen van ziektes, wat indirect invloed heeft op het zorgkostenniveau. Dit geldt ook voor het domein educatie. Het is van belang voor de jeugd, en daarom gaan wij op ons initiatief in overleg met scholen en overkoepelende onderwijsorganisaties."

Draagt de landelijke overheid nog enige verantwoordelijkheid voor de invulling van het 'biologisch' beleid? Marcel: "Als samenleving – bedrijven, retailers, boeren, consumenten en de lokale politiek – zullen we het initiatief zelf moeten blijven nemen. Wanneer we kunnen aantonen dat onze integrale aanpak succesvol is, kan de wetgever vervolgens het decentraal ontwikkelde beleid borgen." Het voordeel hiervan is volgens Marcel en Anneke dat het draagvlak voor gezonde biologische producten toeneemt, wat kan leiden tot een versnelling van de groei naar 15%.

Klik hier voor het whitepaper Voedseltransitie

Voor meer informatie:
Marcel Jonkers
Rijnconsult
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
Tel.: +31 (0)30 298 42 50
[email protected]
www.rijnconsult.nl