Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diversiteit in groenterassen herintroduceren op 22 juli bij Eko-Logisch

Hoe smaakt een witte of gele komkommer?

Vijf verschillende groenten maken mogelijk hun (her)intrede op het Nederlandse menu. Dat is belangrijk, want Nederlandse groenten kunnen wel wat meer (genetische) diversiteit gebruiken. In het najaar van 2023 deed de campagne Levende Zadenbank een oproep naar vergeten groenterassen. Daar zijn veel reacties op gekomen. Van vijf groenten (komkommer, stokslaboon, stoksnijboon, suikermais en boerenkool) zijn proefvelden ingezaaid door vier verschillende telers, die gaan kijken of de inzendingen daadwerkelijk kans op een comeback maken.

Datum: Maandagmiddag 22 juli
Tijd: Aanvang 14:00 uur (inloop vanaf 13:30), einde rond 17:00 uur
Locatie: Biologische groentekwekerij Eko-Logisch, Roelofarendsveen
Voor: pers, telers, koks en consumenten

Biologische zaadvaste rassen
Stichting Zaadgoed, de Zaderij en Caring Farmers startten samen de campagne Levende Zadenbank en streven ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen. Zonder patenten, dus vrij te gebruiken door biologische telers. Het doel is meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe groenterassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit in gewassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen.

Welke groenten worden er teruggebracht op het bord?
De rassenvergelijking met smaakproef op maandagmiddag 22 juli is voor pers, telers, koks en consumenten. Van komkommer, stokslaboon, stoksnijboon en boerenkool staan inzendingen naast bestaande rassen ter vergelijking. Ook zijn er van komkommer twee bijzondere rassen uit de genenbank in Wageningen ernaast gezet. Van suikermais zijn er drie heel nieuw ontwikkelde zaadvaste rassen naast drie bestaande zaadvaste rassen gezet. Per gewas is er ter vergelijking voor allerlei rassen gekozen, zoals oude rassen, nieuw veredelde F1-hybriden en zaadvaste rassen, en tevens biologisch veredelde zaadvaste rassen.

Deze middag is er gelegenheid om het aanbod aan biologische zaadvaste rassen, en een paar 'nieuwe kanshebbers' op het veld te observeren, te proeven en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Aanmelden kan hier en meer informatie is hier te vinden.

Voor meer informatie:
Caring Farmers
020 308 6018
[email protected]
www.caringfarmers.nl

De Zaderij Coƶperatie UA
Ecopark 5C
8305 BJ Emmeloord
06 53862221
[email protected]
www.zaderij.nl

Publicatiedatum: