Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Aandacht voor de robuuste aardappel juist nu extra belangrijk"

BioVelddag trekt zo'n 900 bezoekers

Tholen - De BioVelddag 2024 heeft naar schatting zo'n 900 bezoekers getrokken. "Op het hoogtepunt stonden rond het terrein aan de Elandweg 84 meer dan 500 auto's geparkeerd. Dus we kunnen zeker spreken over een hele goede editie van de BioVelddag", vertelt Geertje Schlaman namens de organisatie.

Klik hier voor de fotoreportage van de BioVelddag.

Een deel van de bezoekers kwam zelfs al voor de officiële aanvang, 13:00 uur, aan. "Er waren toen al relatief veel mensen en begon het gezellig door te lopen. Daarna sloten ook de bezoekers van de 's morgens gehouden lezingen hierbij nog aan. Het weer was natuurlijk geweldig en dan kan het bijna al niet meer mis. Vorig jaar hadden we storm Polly, toen zat het weer ons tegen. Dit jaar zat het weer op de BioVelddag zelf echt mee. Het is dan geweldig om te zien hoeveel mensen er op het veld zijn."

De smaakworkshop met tv-kok Sharon de Miranda. De Peter Pan aardappel viel uiteindelijk het meest in de smaak bij de proevers

De aardappel smaakworkshop met tv-kok Sharon de Miranda was een groot succes, geeft Geertje aan. Hierbij werden acht robuuste aardappelrassen bereid. "We stelden tijdens deze workshop de 'Lekkerste robuuste bio-aardappel' op de proef. Ik vind het altijd een heel erg leuk en belangrijk om met smaak en eten letterlijk verbinding te leggen met het veld. Vanwege het weer lopen de spanningen in de aardappelteelt heel hoog op. De ziektedruk is enorm en dat maakt het dat aardappelen biologisch telen bijna niet mogelijk is. En we zien dat de eerste boeren helaas al teruggeschakeld zijn naar gangbaar vanwege de phytophthora. Daarom is de aandacht voor de robuuste aardappel juist nu extra belangrijk."

Geertje geeft aan dat in de workshop de focus bewust op de smaak lag. "De teelttechnische eigenschappen staan immers reeds volop onder de aandacht in de sector. Over het algemeen kunnen mensen maar een paar aardappelrassen noemen. Er was volop belangstelling voor de workshop, hoewel de robotdemonstratie gelijktijdig plaatsvond. Ook op het plein was het gezellig en werd er volop geproefd. Er waren uitgesproken meningen over de verschillen. En in het algemeen werden de smaak van robuuste aardappelen als lekker beschouwd. Dat is natuurlijk een mooie opsteker voor deze aardappelen."

Veel belangstelling voor de Carbon Robotics LaserWeeder

Een aantal demo's met wat zwaardere machines kon helaas niet doorgaan, omdat er meer dan 10 milliliter regen gevallen was. Voor de demo robotwieden met Ceres Horti Advice was verreweg de meeste belangstelling. "Mooi om op deze manier de bezoekers een goed beeld te kunnen geven van de ontwikkelingen in robotics. Het was heel speciaal om de Carbon Robotics LaserWeeder te kunnen laten zien. Die machine rijdt niet zomaar, het is vrij uniek dat die demonstreert in Nederland maar ook Europa. Dus dat verklaart waarom er zoveel belangstelling voor deze demo was. Christoffel had ook een aantal geïnteresseerden vanuit het buitenland uitgenodigd."

Het bourgondisch diner verzorgd door Flevour aan het begin van de avond op het Veldplein was met 128 gasten uitverkocht. "Mooi om voor zoveel mensen eten uit te kunnen serveren. Het is altijd heel speciaal om de BioVelddag op deze manier gezamenlijk af te sluiten. Naast de smaakworkshop stond was de 'Carolus robuuste aardappel' onderdeel van het diner menu."

Daarna volgde de filmvertoning 'Bomen op mijn land' met WUR, waarin het potentieel van agroforestry in West-Europa in beeld gebracht is. "Een mooie weergave van ondernemers uit Frankrijk en België met jarenlange ervaring in agroforestry. De organisatie hiervan wat tevreden over de opkomst, een mooie rustige afsluiter van een druk bezochte dag", besluit Geertje.

Sharon de Miranda, Maaike Raaijmakers (Bionext) en Jan Eric Geersing (Geersing Potato Specialist). De hoofdprijs van de smaakworkshop was een gesigneerd kookboek van Sharon de Miranda. De jarige Jan Eric Geersing is hiermee naar huis vertrokken.

Klik hier voor de fotoreportage die Biojournaal afgelopen vrijdag gepubliceerd heeft.