Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europese verkiezingen bieden goede basis voor toekomstbestendige land- en tuinbouwsector"

De Europese verkiezingen, die op 6 juni plaats vonden, tonen aan dat de agrarische sector aan de vooravond van een nieuwe en veelbelovende periode staat. Alhoewel de definitieve uitslag op 19 juni pas bekend gemaakt wordt door de Kiesraad, biedt deze uitslag een stevige basis voor de komende jaren. De sector wil namelijk blijven bouwen aan een weerbare, productieve én duurzame land- en tuinbouw. Voedselproductie is van essentieel belang in een toekomstbestendig Europa en zal dit ook blijven, zo meldt LTO Nederland.

Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, feliciteert alle partijen en Europarlementariërs die zitting gaan nemen in het Europees Parlement van harte: "Wij hopen dat er de komende vijf jaar veel ruimte zal zijn voor realistisch en haalbaar beleid en een sterke land- en tuinbouw. In tijden van geopolitieke verschuivingen en multipolariteit is het belang van een sterke, krachtige en stabiele Europese Unie én het belang van voedselproductie daarbinnen, duidelijker dan ooit.'' LTO kijkt uit naar de constructieve samenwerking met de nieuwe Europarlementariërs en helpt graag mee om het potentieel van de sector te benutten en bij te dragen aan een duurzaam en toekomstbestendig Europa.

Meer ruimte voor regionale context én boerenpraktijk
LTO Nederland benadrukt daarbij ook het belang van meer doelsturing en beleid dat rekening houdt met regionale verschillen en de praktijk op het boerenerf. Ger Koopmans: ''Ieder agrarisch bedrijf is uniek en actief in een andere sector én een andere regio. Meer ruimte voor doelsturing en maatwerk zorgt ervoor dat de potentie van de Nederlandse land- en tuinbouwsector optimaal benut wordt en jonge boeren en tuinders, cruciaal voor een duurzame toekomst, weer gestimuleerd en geënthousiasmeerd worden. We willen ruimte om het narratief om te draaien: laten zien dat meer beleid uit Brussel níet kan, maar ruimte om te laten zien wat op het boerenerf wél kan. Er ligt vanuit de samenleving, maar ook vanuit het hoofdlijnenakkoord, namelijk een heldere opgave om de richtlijnen aan te passen en te verbeteren.''

Proactieve Inzet
De komende maand is cruciaal voor het de komende vijf jaar, met een nieuw verkozen Europees Parlement en een nieuwe samenstelling binnen de Europese Commissie. LTO Nederland roept het nieuwe kabinet op tot een proactieve én stevige inzet, bijvoorbeeld bij het belangrijke proces van het afvaardigen van een nieuwe Nederlandse Eurocommissaris. LTO hoopt daarnaast dat veel Nederlandse Europarlementariërs zitting zullen gaan nemen in voor de land- en tuinbouw relevante commissies, zoals de landbouw- en milieucommissie (AGRI en ENVI). Binnen deze commissies moet er ruimte zijn voor realistisch en haalbaar beleid voor boeren en tuinders.

LTO gaat de nieuwe Europarlementariërs uitnodigen voor een kennismaking, als aftrap van een productieve samenwerking tijdens het komende mandaat. "Waar kan dat beter dan op een plek waar Brussels beleid en de praktijk elkaar raken en soms zelfs botsen: het boerenerf," besluit Koopmans.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: