Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IFOAM Organic Europe bereikt akkoord over beëindiging juridische procedure

Term 'Eco-score' moet worden geschrapt vanwege 'risico op verwarring'

IFOAM Organic Europe en IFOAM France hebben op 4 juni jongstleden een gerechtelijk akkoord bereikt om een einde te maken aan labels die de naam ''Eco-score' gebruiken voor voedingsproducten, omdat het misleidend kan zijn voor consumenten. Er werd een akkoord bereikt tussen IFOAM en de Franse overheidsinstelling voor ecologische transitie, ADEME, die het label in 2021 initieerde, en het voedselinformatieplatform Yuka en zijn partners die het label gebruiken.

In januari 2023 spande IFOAM Organic Europe en haar Franse leden een rechtszaak aan bij het Gerechtshof van Parijs en gingen ze in beroep bij het INPI (National Institute of Intellectual Proporty) tegen de milieu-impactindicator 'Eco-score'. In artikel 30 van de Europese verordening van 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten wordt beschreven dat de termen 'bio' en 'eco' verboden zijn als ze de consument of gebruiker kunnen misleiden. IFOAM voerde aan dat er risico was op verwarring met het officiële label voor biologische landbouw, omdat in diverse Europese talen 'eco' een synoniem is van 'bio'.

"Biologisch in Europa is een officieel label, en in verschillende Europese talen is eco synoniem voor bio, dus er was een risico op verwarring", legde Charles Pernin van IFOAM Frankrijk uit aan Euractiv.

Gecontacteerd door Euractiv, wijst Ademe erop dat dit niet betekent dat het label zelf wordt ingetrokken, maar dat de naam zal worden veranderd.

"De term Eco-score zal niet worden gehandhaafd door de Franse overheid, omdat deze niet als de meest relevante werd beschouwd in termen van onze doelstellingen," legt Vincent Colomb, coördinator milieu-etikettering bij Ademe, uit.

Frankrijk en de EU kunnen het label dus blijven gebruiken, maar onder een andere naam.

Over Eco-score
Eco-score classificeert voedingsmiddelen in een van de vijf categorieën, van A (de meest duurzame keuze) tot E (de minst duurzame) op basis van ecologische indicatoren die zijn opgesteld door Ademe, zoals de uitstoot van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit, toxiciteit enzovoort.

De afgelopen drie jaar sloten verschillende andere Franse sectoren zich aan bij het project, waaronder smartphone-applicaties en websites, samen met retailers zoals het Franse Carrefour en Intermarché, en Lidl België. Eind 2022 waren 400.000 producten en 100.000 recepten en kant-en-klaarmaaltijden voorzien van een Eco-score.

In de rest van de EU hebben bedrijven, zoals de Belgische supermarktgroep Colruyt, het systeem ook ingevoerd. Verzoekschriften van burgers hebben de Europese Commissie gevraagd om het systeem in heel Europa in te voeren.

Verklaring IFOAM Organic Europe
IFOAM Organic Europe stuurde het volgende persbericht uit:

Na een bemiddeling, eerst gerechtelijk en daarna conventioneel, bereikten de partijen onlangs een overeenkomst die een einde maakte aan deze juridische procedures.

Deze overeenkomst bepaalt in het bijzonder dat het Franse agenstschap Ademe het woordmerk 'Eco-score' voor de voedings- en agrovoedingssector bij het INPI zal intrekken, aangezien de overheid overgaat op een andere naam om het milieu-etiketteringssysteem aan te duiden. Yuka en ECO2 Initiative zien ook uiterlijk op 31 december 2024 af van ontwerpen en modellen met de term 'Eco-score' die op Europees niveau zijn geregistreerd voor hun milieu-impactindicator van voedingsmiddelen.

IFOAM Organic Europe, IFOAM France, Yuka, Eco2 Initiative, Open Food Facts en Ademe geven aan dat zij het eens zijn over:

  • het belang om consumenten te voorzien van betrouwbare en transparante informatie over de milieu-impact van voedselproducten om hen te helpen verantwoordere en duurzamere keuzes te maken;

  • de essentiële rol van biologische landbouw en agro-ecologie voor de landbouw- en voedseltransitie;

  • de noodzaak om nieuwe eetgewoonten te bevorderen en tegelijkertijd met name te werken aan
    • - de overgang naar een kwaliteitslandbouw met meer respect voor het milieu,
      - een landbouw die zijn impact op de klimaatverandering beperkt,
      - een landbouw die de biodiversiteit behoudt,
      - het verminderen van het gebruik van pesticiden,
      - het verminderen van het aandeel vlees in onze voeding, in een logica van 'minder maar beter', waardoor we de voorkeur kunnen geven aan vlees van de meest duurzame boerderijen, zoals extensieve boerderijen onder keurmerk,
      - het verminderen van de druk op de mariene hulpbronnen,
      - respect voor de seizoenen voor fruit en groenten,
      - vermindering van het transport van voedingsmiddelen en bevordering van lokale productie,
      - vermindering van vervuilend verpakkingsafval,
  • de moeilijkheid om deze verschillende gevechten tegelijkertijd te voeren en de noodzaak van samenwerking tussen alle actoren die werken aan de transitie van het voedselsysteem, waarvan zij deel uitmaken.
Publicatiedatum: