Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kloof met Wallonië wordt iets kleiner

Vlaamse bioconsumptie: +13% in 2023

Het verschil in bioconsumptie in Vlaanderen en Wallonië is al jaren erg groot. In Wallonië wordt beduidend meer bio verkocht. Uit de nieuwste cijfers van VLAM blijkt het verschil iets kleiner te worden.

Elk jaar publiceert VLAM een rapport met de biologische consumptiecijfers voor heel België van het jaar voordien. Deze cijfers worden opgetekend door onderzoeksbureau GfK, en dat in opdracht van VLAM. VLAM stelde dit rapport voor tijdens de persvoorstelling van de Bioweek, die nu gaande is (1 tot en met 9 juni).

In 2022 stagneerde de biologische markt, maar in 2023 lijkt ze in Vlaanderen althans weer een inhaalbeweging te maken. Volgens de GfK-cijfers gaven Belgische klanten in de periode van juli 2022 tot juni 2023 13 procent meer uit aan bio-producten, voor verse producten ligt die groei zelfs op 21 procent. Een deel van deze groei is het gevolg van de inflatie, maar dat is niet de enige verklaring: ook het marktaandeel steeg van 3,4 procent naar 3,5 procent.

Iets dieper in de cijfers duikend, is te zien dat de groei zich vooral in Vlaanderen situeert, waardoor de kloof met Wallonië dus iets kleiner wordt. Qua absolute verkoopcijfers was de Vlaamse bio-markt in 2023 groter dan de Waalse, al wonen er natuurlijk ook een stuk meer mensen in Vlaanderen.

De bio-bestedingen in België bedroegen vorig jaar gemiddeld 102 euro per capita. Er zijn wel grote regionale verschillen. De Brusselaar spendeert met 137 euro per kop het meest aan biologische producten hetgeen twee derde meer is dan de Vlaming die 83 euro per capita aan bio-producten spendeert. In Wallonië ligt de besteding per capita iets onder het niveau van Brussel namelijk 127 euro per capita.

De belangrijkste bio-groeiers op korte termijn in Vlaanderen zijn: vlees, gevogelte, vleeswaren, vis (onder andere zalm), brood en kaas. Bij de verwerkte bio-producten deden de kant-en-klare maaltijden het uitstekend. Bij de grootste bio-dalers behoorden: groenteconserven, rijst, plantaardige zuivelalternatieven, gerookte vis en consumptiemelk

Wallonië verliest wat van zijn voorsprong
Op de cijfers over de biologische productie in Vlaanderen is het nog even wachten, maar met de start van de Bioweek verscheen ook het Waalse biorapport.

Op 31 december 2023 telde Wallonië 2.014 boerderijen onder biologische controle, 16% van de Waalse boerderijen. Dat betekent voor het eerst sinds 2003 een lichte daling. Ook het bio-areaal daalde met 1,2 procent, wat overeenkomt met 1515 ha. Ter vergelijking met Vlaanderen doet Wallonië het wel nog altijd een stuk beter. 12,5 procent van het totale areaal is biologisch gecertificeerd.

Voor die daling zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste is de daling van de vraag naar biologische producten in 2022-2023. Er werd in 2022 wel 9,9 procent meer uitgegeven dan in 2023 (voor Wallonië in totaal 457 miljoen euro), maar een groot deel van die extra euro's is toe te schrijven aan inflatie.

Klik hier voor het consumptierapport van VLAM. Het Waalse rapport is hier te vinden.

Foto: © Sophieot6 | Dreamstime.com

Publicatiedatum: