Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veelzijdige en impactvolle winnaars Groenpact Impactprijs 2024

"Wat een mooie en vooral ook veelzijdige projecten zijn er genomineerd voor de Groenpact Impactprijs. Echt heel gaaf dat studenten en leerlingen hiermee bezig zijn en op dit niveau!", aldus Sterrin Smalbrugge, die dit jaar de winnaars bekend mocht maken. De bekende ecologe was de speciale gast op het event van de prijsuitreiking.

Dit jaar deed ook voor het eerst het Technasium mee aan de Groenpact Impactprijs. En er was dit jaar een eervolle vermelding. Alle genomineerden werden getrakteerd op een mooie én spannende middag op het Aeres Hippisch Centrum.

Ook van de partij waren ruim 50 communicatieprofessionals uit het groene domein, die zich bogen over de vraag hoe je het beste kunt communiceren in deze tijden van transitie.
Het verslag en de opbrengst van de middag zal binnenkort gedeeld worden op de websites van de organisatoren Groenpact en Groen Kennisnet.

Om vijf uur was het eindelijk zo ver: het bekend maken van de winnaars in de vijf categorieën. Elke winnaar mocht een geldbedrag mee naar huis nemen van 2500 euro.

Dit zijn de winnaars van de Groenpact Impactprijs 2024:

Vmbo:
Bodembiodiversiteit en wormentelling - Yuverta Ottoland

Technasium:
ECOnstruction cards - 't Hooghe landt College

Mbo:
Solis Waterstof Trekker - Aventus

Hbo:
Vee evacuaties bij noodsituaties – HAS Green Academy

Universiteit:
Hippotainer - Wageningen University

De jury sprak lovende woorden over alle projecten; eigenlijk zijn alle genomineerden winnaars.

Over de genomineerden in de categorie vmbo:

Bij het project van Yuverta ging het over de bodem, een superrelevant onderwerp! Leerlingen gingen zelf aan de slag en wisten ook waarvoor en voor wie ze dat deden. Een mooi onderzoek ook, de jury had dit zelf wel willen doen. Er was veel inbreng van de leerlingen zelf en het is overdraagbaar.

Het Fruitbomenproject van Aeres Buitenpost is een prachtig ervaringsproject voor de leerlingen. Ze moeten echt verbinding maken met de buurt en de omgeving. Echt mooi om dit te doen voor je eigen regio en de natuur.

Met het Circulair genieten project van Aeres worden leerlingen enthousiast gemaakt voor een belangrijk onderwerp, in dit geval verspilling en circulariteit. En dat voor een echte opdrachtgever! Ook heel mooi dat er aan kennisdeling is gedaan, onder meer tijdens de Dutch Food Week.

Over de genomineerden in de categorie technasium:

Ook de Natuurinclusieve recreatiewoning op Terschelling blonk uit in de uitwerking. De maquettes en artist impressies deden niet onder voor die van een architectenbureau. Bij het ontwerp en het bouwproces is op alle mogelijke manieren rekening gehouden met de natuur.

De Econstructioncards vond de jury heel inspirerend. Door toepassen van biomimicri worden bouw en biologie gecombineerd. De kaarten zijn heel praktisch, als de bouw hier gebruik van gaat maken kan het veel impact hebben.

Het Ecoduct is Huizen is een goed doordacht plan, waarvoor veel bronnen zijn geraadpleegd. De uitkomst is ook nog eens verrassend, want de vos mag blijven in het gebied. Mooi uitgewerkte tekeningen en schetsen!

Over de genomineerden in de categorie mbo:

Kok & kunstenaar blinkt uit in creativiteit. Het zorgt ervoor dat je koken en eten op een andere manier beleeft en zo tegelijkertijd veel leert over duurzaam eten.

Prachtig dat de studenten van Yuverta zich zo inzetten voor het behoud van de Lutkemeerpolder. Een mooi voorbeeld van sociale innovatie en meedenken in een gebiedsproces. Het koffertje is een prachtig communicatiemiddel, iets kleins wat voor iets heel groots staat.

De Solis Waterstoftrekker is een super goed idee, praktisch toepasbaar en goed uitgewerkt. Het kan toegepast worden op bestaande tractoren en kan dus veel impact hebben. En het project is overdraagbaar, de volgende klas gaat er mee verder.

Over de genomineerden in de categorie hbo:

Proeftuin Nettelhorst is ook zo'n project dat over gebiedsprocessen gaat. De verschillende doelgroepen zijn goed betrokken en kwamen met elkaar in gesprek, dat is heel waardevol. Een mooie manier om anders te gaan kijken.

Het project Vee evacuaties bij noodsituaties is heel relevant, in deze tijden van klimaatverandering. De tool die deze studenten hebben ontwikkeld kan vele dierenlevens redden en heeft veel impact. Er is goed samengewerkt met de veehouders in de regio.

Fit for the Future is een goed doordacht plan voor een regeneratief voedselsysteem en heeft een doorwrochte uitvoering. Er is veel literatuuronderzoek gedaan en veel onderbouwing. En mooi dat er voorbeelden van over de grens zijn meegenomen..

Over de genomineerden in de categorie universiteit:

Het project over de zeldzame huisdierenrassen is heel relevant voor het behoud van biodiversiteit in Nederland. De studentes ontwierpen mooie informatieborden, die door heel Nederland gaan worden geplaatst.

De Hippotainer was één van de weinige startups die mee hebben gedaan dit jaar. Een relevant en heel sympathiek project, het is de oplossing voor verse groente in verafgelegen en klimatologisch lastige gebieden. Maatschappelijk ook belangrijk, het raakt aan thema's als voedselzekerheid en soevereiniteit. Ook praktisch en logistiek haalbaar

Predicting localized disease risk in greenhouse horticulture is een mooi onderzoeksproject én heel maatschappelijk relevant. Het is belangrijk om teelt te optimaliseren en in dit geval chemische gewasbescherming te beperken. Bovendien goed overdraagbaar: alle bedrijven kunnen gebruik maken van nieuwe inzichten.

Voor meer informatie: www.groenpact.nl

Publicatiedatum: